Evenimente

135 ani de la nașterea lui Ioan C. Teodorescu

postat 16 apr. 2021, 02:48 de Vie si Vin   [ actualizat la 16 apr. 2021, 02:52 ]

S-a născut pe 16 aprilie 1886 la Craiova. A urmat Școala Superioară de Agricultură de la Herăstrău pe care a absolvit-o în 1907. Doi ani mai târziu, la recomandarea lui Spiru Haret, este trimis la specializare  în Franța unde urmează cursurile Școlii Superioare de Agricultură de la Versailles şi efectuează studii de specializare la celebrele pepiniere Nomblot-Bruneau din Burg-la-Reine.

Revenind în țară, desfășoară activitate didactică în calitate de profesor de științe agricole la Școala Normală „Costache Negri” din Galați (1 aprilie 1911-1 septembrie 1918).

A publicat un ciclu de 4 articole în primul an de apariție al revistei „Viața Agricolă”.

În perioada 1 martie 1919-1 martie 1922 este profesor de viticultură la Școala Națională de Viticultură din Chișinău.

Urmează o perioadă didactică lungă (1 martie 1922-1948) în calitate de profesor de viticultură (1 martie 1922), conferențiar provizoriu (1 aprilie 1922) și conferențiar definitiv (1 martie 1926) la catedra de vinificație și oenologie din cadrul Școlii Superioare de Agricultură Herăstrău.

În perioada 1 aprilie 1922 - 26 octombrie 1926 ocupă funcțiile de inspector și apoi de inspector general al pepinierelor viticole ale statului și școlilor de viticultură.

Devine director și ulterior director general, în perioada 21 octombrie 1926-1 aprilie 1937, al serviciului viticulturii din Ministerul Agriculturii și Domeniilor în care este inclusă și perioada 1931-1932 când a fost secretar general al Ministerului Agriculturii și Domeniilor. În această calitate a depus o intensă activitate organizatorică  și a determinat apariția legislației pentru lupta contra extinderii în cultură a hibrizilor direct producători (Legea pentru apărarea viticulturii aprobată prin ÎDR nr. 575/26 martie 1936, delimitând arealele viticole, înființarea pepinierelor viticole, represiunea fraudelor în producerea și comercializarea băuturilor alcoolice.

A reprezentat România la toate manifestările OIV din perioada interbelică.

A înființat revista „România viticolă” pe care a condus-o în perioada 1936-1940.

În perioada 1937-1948 a fost șeful secției de viticultură și pomicultură din cadrul Institutului de Cercetări Agronomice al României. Este creatorul primelor colecții ampelografice din România (Școlii Superioare de Agricultură Herăstrău - 1925), Via Experimentală Pietroasa - 1928). Este creatorul primelor stațiuni viticole experimentale din România (1936 – Drăgășani și Odobești, 1943 – Murfatlar, 1944 – Crăciunelu).

După pensionare lucrează în calitate de cercetător științific al Academiei Române (1950-1955).

Este autorul a peste 400 de lucrări (monografii, tratate, cursuri, referate științifice, broșuri și articole de popularizare). Pentru întreaga activitate desfășurată este considerat părintele viticulturii românești moderne.

Membru de onoare al ASAS (1969) și membru corespondent al AIVV. Distins cu titluri, ordine și medalii românești (Avântul Țării, ordinul „Steaua României” în gradul de cavaler, cu spade, ordinul „Virtutea Militară” cu panglică, Crucea de Război cu baretele Dobrogea, București, Ardeal, ordinul „Coroana României” în gradul de ofițer, Ordinul Muncii, profesor emerit) și străine.

A murit la data de 20 august 1978.

Bibliografie

*** Școala Superioară de Agricultură Herăstrău-București, Institutul de Arte Grafice Bucovina, I. E. Torouțiu, București, 1928

Nicolae Ștefan și colaboratorii, Cartea de aur a slujitorilor horticulturii românești, Editura Agricola, București, 2013, p. 646-647

BibliotecaJudețeană "V.A. Urechia" Galați 

Cu și despre Guy Tyrel de Poix

postat 29 ian. 2021, 07:07 de Vie si Vin   [ actualizat la 29 ian. 2021, 07:38 ]

29 ianuarie 2021, Tiberiu Onuțu

Printre terenurile obținute de familia mea în urma retrocedărilor au fost și niște plantații cu viță-de-vie. Mi-aduc aminte că doi ani am băgat bani în neștire pentru a aduce viile la standardul de calitate impus de tatăl meu. Evident, am făcut struguri foarte frumoși, de calitate. Și s-a dus vorba.

Pe vremea aia, până în 2000, Guy avea un parteneriat cu Dionysos. Primul adusese în curtea societății utilaje moderne de vinificație și de păstrare a vinului pe care le foloseau în comun, în loc de chirie. La un moment dat, doi oameni ne inspectau via: Constantin Ivănescu, directorul Dionysos, și Guy Tyrel de Poix, proprietarul recent înființatei SERVE. Ultimul, încântat de modul cum era îngrijită, a zis că vrea să discute cu proprietarul. Și, uite-așa, ne-am trezit cu cei doi acasă, ultimul propunându-ne să ne cumpere strugurii în toamnă. Cum nu stăteam prea bine atunci la capitolul butoaie, propunerea a fost acceptată rapid. Așa a început colaborarea cu Guy.

Toamna, ne-a pus la dispoziție cu prioritate un mijloc de transport al strugurilor. Am pus strict Merlot așa cum a fost înțelegerea. Totuși, separat, am pus și o cantitate mică de Alicante Bouschet. Am zis, dacă-i vrea, bine, dacă nu, îi luăm acasă, că nu-i nicio problemă. Dar Guy a făcut ochii mari ca cepele și i-a zis tatălui meu, cu accentul lui francez: domnu Onuțú, iau toți strugurii de la dvs!

Și colaborarea asta a durat până în 2000 când, din motive politice și nu numai, societatea Dionysos a mers din rău în mai rău până a ajuns în faliment. Guy a reușit, numai el știe cum, să stea oarecum departe de luptele intestine din cadrul societății.

În acel an, Guy a cumpărat un teren care a aparținut fostei mine Ceptura și s-a mutat din incinta societății Dionysos în curtea proprie. Între timp, SERVE cumpărase suprafețe cu vie, făcuse replantări și nu prea mai avea nevoie de struguri de la alții. Deși colaborarea a încetat, noi am rămas în relații foarte bune. Nu de puține ori trecea pe la noi, pe-acasă, atunci când se întorcea de pe deal. Foarte rar rămânea la noi, masă, dar discuțiile cu o țuică-n față nu au fost chiar rare. Eram destul de surprins de această plăcere a lui știind că-i francez. Odată, când a rămas la masă l-am întrebat: - Guy, bei o țuică la început, ca românii, sau bei la sfârșit, ca francezii? El, cu tonul care-l caracteriza, îmi zice: - Tiberiú, beau o țuică la început, ca românii, și una la sfârșit, ca francezii!

Și dacă mai spun că a fost prezent și la nunta mea... cred că am spus destul.

Anul 2009 a fost un an complex pentru el. A oficializat prin căsătorie o relație de lungă durată. În schimb, finalul de an i-a adus o veste proastă. Fusese diagnosticat cu cancer. N-am deschis niciodată subiectul, dar eram oarecum la curent cu starea lui. Cu 10 ani în urmă, am fost sunat de cineva care mi-a zis că Guy a murit. Nu-mi venea să cred.

În urma lui rămân faptele lui, realizările lui. Care nu-s deloc puține. A avut un curaj nebunesc de a investi pe o piață nepregătită. A avut realizări-pionierat cu care a tras piața după el. A scos din anonimat (e-adevărat, nu singur) Feteasca neagră. A pregătit oameni de vânzări după standarde care nu existau atunci la noi. Și toate astea până pe 29 ianuarie 2011. 

Mulțumim Guy! Mulțumesc Guy!

1 ianuarie - sărbători, datini și obiceiuri

postat 2 ian. 2021, 01:22 de Vie si Vin   [ actualizat la 2 ian. 2021, 02:36 ]

2 ianuarie 2020, Onuțu Tiberiu

Crăciunul mic = Sărbătoare de înnoire a timpului la 1 ianuarie, sinonimă cu Anul Nou.

Dorind să elimine obiceiurile precreștine practicate la Calendele lui ianuarie, biserica a mutat, la începutul mileniului I d.H., Anul Nou de pe data de 1 ianuarie la 25 decembrie, când se celebra Nașterea Domnului, sărbătoare mutată și ea de la 6 ianuarie (Boboteaza). Contopirea celor 3 sărbători, una creștină (Nașterea lui Iisus) și două precreștine (nașterea zeului Mithra și Anul Nou) în ziua numită Crăciun, a determinat în sud-estul Europei o amestecare a practicilor noi cu cele vechi, care au dat multă bătaie de cap etnologilor. Creștinii au sărbătorit pe 25 decembrie Anul Nou împreună cu Nașterea Domnului mai mult de un mileniu: la Roma până în secolul al XII-lea, în Franța până în 1564, în Rusia până la reforma calendarului din 1699 a lui Petru cel Mare, în Țările Române până la sfârșitul secolului al XIX-lea.. În ziua de 1 ianuarie, rămasă fără sărbătoare, biserica a pus o sărbătoare creștină, Sfântul Vasile cel Mare. După readucerea Anului Nou de la 25 decembrie la 1 ianuarie, românii din Transilvania și Banat l-au numit Crăciunul Mic sau Fratele Crăciunului.


Se obișnuiește ca, în prima zi a anului, fetele nemăritate să împletească crenguțe de măr de care atârnă busuioc, o batistă, o pară argintată, un șir de mărgele și un inel. Mai apoi, fetele ascund crenguțele pe afara. Dacă împletiturile vor fi acoperite a doua zi cu brumă înseamnă că se vor căsători cu un om bogat. În caz contrar, acestea se vor căsători cu un bărbat sărac.

Tot în această zi femeile nemăritate merg în grajd sau în cocină și lovesc vacile sau porcii cu piciorul spunand “anul acesta” sau “anul viitor”. Dacă animalul guiță la prima strigare, fata se va căsători în următoarele luni. În caz contrar, fata se va mărita peste un an sau doi.

Prima persoană care trebuie să intre în casa trebuie sa fie neaparat barbat. In caz contrar, anul va fi sarac.

De asemenea, se spune ca în această zi este bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri și să dai de pomană oamenilor săraci pentru a avea noroc intregul an. Același lucru este valabil și în cazul în care îți țiuie urechea stângă (sic!).

Persoanele care se spală pe față în această zi, iar mai apoi se sterg cu un prosop în care este pus un ban de aur sau de argint, vor fi curate și sănătoase tot anul.

Mai mult, dacă în această zi o persoană doarme mai mult decât în mod normal, aceasta va fi leneșă întregul an.

Sursa: Ion Ghinoiu, Obiceiuri populare de peste an – Dicționar, Editura Fundației Culturale Române, București, 1997, p. 54

https://calendarulortodox.ro/datini-obiceiuri-traditii/sfantul-vasile-datini-si-obiceiuri/

26 octombrie Despre Sâmedru și focul lui

postat 27 oct. 2020, 12:47 de Vie si Vin   [ actualizat la 27 oct. 2020, 12:58 ]

Sâmedru este patron al iernii pastorale, care a preluat numele și data de celebrare a Sfântului Dumitru, Marele Mucenic de la Salonic din calendarul ortodox, celebrat la 26 octombrie. În ipostaze de sfânt, Sâmedru umblă pe Pământ însoțit adesea de Sângeorz cu care a încheiat un legământ pe viață și pe moarte: Sângiorzul trebuie să înfrunzească codrul până la 23 aprilie, iar Sâmedru să-l desfrunzească până la 26 octimbrie. Practic, împreună cu Sângiorzul împarte anul pastoral în două anotimpuri simetrice: vara între 23 aprilie și 26 octombrie, având ca miez al timpului data de 20 iulie (Sfântul Ilie), și iarna între 26 octombrie și 23 aprilie cu miez al timpului la 16 ianuarie (Sânpetru de iarnă). Dacă Sângiorzul încuie iarna și înfrunzește codrul, Sâmedru încuie vara și desfrunzește codrul.

În creația populară Sâmedru este un bărbat obișnuit, păstor sau crescător de animale, sau un fecior care se transformă pe timpul nopții în porc, simbol zoomorf pentru spiritul grâului.

În mediile pastorale Sâmedru se moștenea din tată în fiu, ca antroponim și patron al casei.

Sărbătoarea de Sâmedru este prefațată de Ajun când se aprind focurile lui Sâmedru. Tot atunci se sărbătoresc Moșii lui Sâmedru când se împart ofrande abundente pentru morți. În această zi se concentrează multe ritualuri (de purificare, de fertilitate, apotropaice, de divinație), practici de pomenire și de îmbunare a sufletelor morților care părăseau mormintele la această dată, de tundere rituală a coamei cailor, pronosticuri pentru iarna deschisă de Sâmedru. De asemenea, această zi e considerată Ziua Soroacelor în care se desfășoară activități social-economice (se încheie vechi înțelegeri și se leagă învoieli noi).

Focul lui Sâmedru este un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic care se desfășoară în ajunul Sâmedrului. Chemarea la ceremonie era făcută de flăcăi care colindau din casă-n casă în ziua de 25 octombrie, strigând: Hai la Focul lui Sâmedru! Cu această ocazie primesc diverse daruri pentru petrecerea nocturnă: covrigi, colaci și fructe.

Aprinderea focului este așteptată cu deosebit interes și de către bătrânii satelor, în special de către femei, care, chiuie și joacă, indiferent de vârstă.

Întreaga suflare a satului participă în jurul unui imens rug funerar aprins de flăcăi. În unele așezări se înfige un brad verde în mijlocul grămezii de lemne și de cetină uscată. După aprinderea focului, de pe coastele dealurilor se rostogolesc roți de car în flăcări pe care se înfășurau paie și se striga: Focul lui Sâmedru!

În jurul focului , întreținut cu lemne uscate, paie și resturi de la melițatul cânepei, se mâncă, se bea, se petrece și, din când în când, se repetă strigătura consacrată momentului. Femeile împart celor prezenți colaci, țuică, fructe (nuci, mere, pere, prune uscate), fetele și băieții sar peste vâlvătaia focului, copiii lovesc tăciunii pentru a produce mai multe scântei.

La plecarea spre case participanții iau tăciuni aprinși pentru a-i arunca pe pășuni, prin grădini și livezi pentru spor și rod bogat în noul an.

Sursa: Ion Ghinoiu, Obiceiuri populare de peste an – dicționar, Editura Fundației Culturale Române, București, 1997, p. 74, 171-172

Tastevin – Ghidul Vinurilor Romanesti, editia VI-ea, capitolul 6 “Evaluarea Nationala de Feteasca neagra” by Iulia Scavo DipWSET

postat 23 iun. 2020, 06:58 de Vie si Vin   [ actualizat la 30 iun. 2020, 05:13 ]

M-am intalnit cu TASTEVIN  anul acesta, inainte de pandemia COVID-19. Am aflat atunci cu placere de aceasta  initiativa de informare si de educare a consumatorului de vin, sustinuta de: Florin Chitu – Specialist, OLD TEAM DISTRIBUTION, unul din cei mai mari distribuitori si importatori de vinuri din Romania, ARGR ZEXE - Asociatia pentru Restaurarea Gastronomiei Romanesti, organizatie non-profit al carei presedinte executiv este domnul Alexandru Consulea, proprietarul restaurantelor ZEXE, iar presedinte onorific, domnul Andrei Plesu, si agentia de publicitate VIOLET.

TASTEVIN a devenit de-a lungul celor 6 editii, o referinta  a industriei de vinuri din Romania. « Nu este un concurs de calitate, nici de frumusete, ci locul unde vinurile premium din Romania sunt testate, notate si inregistrate. Noi nu credem ca exista vinuri bune si vinuri mai putin bune, credem ca fiecare vin este expresia muncii si imaginatiei celor care il fac si il prezinta pietei» ne spune Florin Chitu.

TASTEVIN doreste sa ofere publicului si specialistilor din Romania si din afara ei o oglinda a evolutiei vinurilor romanesti in fiecare an.

Incepand cu luna februarie 2020 se desfășoară cele 12 sesiuni de evaluare din cadrul ediției a 6-a TASTEVIN - Ghidul Vinurilor Romanesti. Fiecare seara dedicata evaluarii soiului sau asamblajului respecti va avea din acest an un Maestru de ceremonie (MC). El este invitatul special al serii si cel care va conduce degustarea din seara respectiva, cel care va trebui sa povesteasca invitatilor despre soiul/ soiurile respectiv/ e, sa prezinte fisa de evaluare TASTEVIN si sa le ofere juratilor tot sprijinul pentru o cat mai buna desfasurare.

In ziua de 17 februarie, anul de gratie 2020, am fost mandatata cu o misiune nu tocmai usoara : sarcina de Maestru de ceremonii in cadrul Evaluarii nationale Tastevin – Feteasca neagra. Sub ochii domnisoarei Pogany, aleasa ca simbol al acestei seri, 49 de vinuri reprezentand soiul, distribuite in 4 cateogrii distincte: Entry Level < 29 RON, Middle Level 30 RON- 49 RON, HighLevel 50 RON – 89 RON, High end > 90 RON.

Preambulul serii a fost povestea Feteștii negre pe care o gasiti in articol complet. Apoi s-a scris istoria. Aici puteți vedea fotografiile de la eveniment.

Entry Level

Wines were loyal to the price and category, without having a totally consistent range. One can remark that most of them are either off-dry to medium-dry or have an off-dry perception due to a hint of residual sugar, while still dry, cumulated with rich alcohol level. In my opinion, the Romanian consumer awaits for this character in this price/quality zone.

One would have expected some punchier, fresher wines too, which was not the case. Even Northernmost terroirs couldn’t provide that, either. I would be very favorable to a new vision of Feteasca negara, at least on the entry level range: a more digest, leaner, fresher, crunchy and punchy style. It could easily become a response to one of the benchmark of this category which in my opinion is the Beaujolais.

Our eastern neighbours, the Republic of Moldova, perfectly understood that with the Rara Neagra, aka or national Babeasca neagra. Such difficult grapes to tame, which is both the case of the Feteasca neagra and the Babeasca neagra are worth experimenting with when it comes to cooler regions and easier-going styles. I am saying that, because, both are very difficult to grow and very capricious during vinification. Difficult to grow in terms of a rapid sugar accumulation that could pre-date the pheological maturity and a considerable loose of freshness with pH getting up despite a good measurable acidity. When it comes to Feteasca neagra, it is especially a matter of ripeness of the seeds that comes much later than the sugar accumulation pushing most of the national Feteasca neagra to the 14-14,5% abv. and more.

I would really be curious to see new experiments, it the grape and the law allow it, with semi-carbonic maceration and/ or shorter macerations, the whole cumulated, with a different approach of the harvesting window, when the vintage and climate permits that.

On this segment, it is also more likely to find non-100% Feteasca neagra, Merlot being a traditional partner for the legal 15% reminding. What if this blending partner was a fresher, lively variety? Which one? It is up to the law to decide according to each area and the stylistic it would have. I would really be interested in a more mouth-watering style of easy Feteasca complimented by a second element, which is not yet found… Or is it?

I would also advise to stop trying to use oak and oak alternatives on this segment. There is, in my opinion no point in putting an entry level wine in a barrel for 4-6 months, as the period is too short to take the best out of that. It only suck the oakiness and sweetness of the wood, without positive  micro-oxygenation and the result is a bland and fluffy wine superposing its own off-dry character and sweetish alcohol to the sweetness of the oak, while getting a harsh influence of the woody tannins and generic aromas. In some cases, the price effort makes it so that some use older contents which can lead to a lack of hygiene, frequently noticed. Oak alternatives are even more aggressive in terms of the oaky impact on such fragile structures. So, stay true to the positioning of these wines, which are meant to be simple, easy-going and enjoyable!

F1 CRAMELE RECAS        CASTEL HUNIADE            BANAT 2018      13%       FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Medium ruby, clean, medium plus intensity, primary notes of cherry, herbal tones. Dry, with almost off-dry profile, medium acidity, medium tannins, medium alcohol, with warming feeling,  medium plus flavours of cherry, sour cherry, herbal character, medium bodied, medium plus finish with aromatic herbs and species.

F2. CRAMA OPRISOR     CALOIAN             OLTENIA              2018      14%       FETEASCA NEAGRA        rosu sec 

Medium purple, nose is clean, medium, showing black cherries, blackberries, liquorice; dry, mellow, of a medium acidity, alcohol is elevated and integrated, moderate to low wrapped tannins, cocoa-like grained, finish is medium and juicy with lots of fruit.

F3: DOMENIILE SAMBURESTI                    MUNTENIA        2018      14,5%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Medium purple, nose is clean, of a moderate intensity, with some volatile acidity plus maybe exogenous oak tones, black currant, resin, it is dry with medium to plus acidity, tannins are medium plus, perhaps coming from the supposed oak, spices, enhanced by the rich alcohol content, medium finish.

F4. VIILE METAMORFOSIS                          MUNTENIA        2018      14,5%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Medium to almost deep ruby, purple hints. Nose is of medium plus intensity, with herbal, spicy, concentrated black fruit, the wine is dry, medium plus acidity, medium plus tannins, and alcohol is elevated. Potential presence of oak chips? With impact both on the flavours and the structure, spicy finish that is medium plus for this full wine.

F5.          CRAMELE RECAS              REGNO BANAT 2018      14,5%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Medium ruby, with intense nose of cherry, sweet fruit, spices, the wine id dry/ with off-dry feeling due to ripe attack and moderate, quite supple acidity, medium tannins wrapped by the rich, generous feel of the high alcohol, flavours show plums, juicy, sweet and mellow fruit, finish is medium and spicy.

F6:  CRAMA CEPTURA   CERVUS MAGNUS MONTE         MUNTENIA        2018      14,5%    FETEASCA NEAGRA  rosu sec

Deep ruby, nose is clean and intense with cherry, plums, Morello cherry, herbal, maybe some oak tones. Dry, medium to medium plus acidity, alcohol is elevated but integrated, tannins are polished and spicy, the flavor profile brings intense cherry, liquorice, plums to the medium finish.

F7. DOMENIUL BOGDAN           ORGANIC            DOBROGEA        ?             ?             FETEASCA NEAGRA        rosu sec

The wine is restrained with some reduction, the fruit then shows some cherry, plums. Dry, medium acidity, tannins are medium, however a bit dry, alcohol feels medium plus. A simple, pleasant wine.

F8 CASA COTNARI        DOMENII            MOLDOVA         2017      13%       FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Medium ruby, nose is clean, with some oaky tones, lots of cherry aromas. Dry, with elevated acidity, tannins are medium plus, oak tannins superposing, it has spicy, generous finish coming with the alcohol, juicy fruit, especially cherry coming on its medium aftertaste.

F9 CRAMA GIRBOIU    LIVIA     MOLDOVA         2016      14,5%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Deep ruby, purple, herbal, almost herbaceous, cherry, sour cherry, under ripe, fresh like a cool climate Cabernet Franc both on the nose and on the palate.

F10 – BUDUREASCA       CLASIC  MUNTENIA        2018      14,5%    FETEASCA NEAGRA        rosu demisec

Medium clean nose with smoky character covering the fruit that shows cherry, sour cherry, with off-dry feeling,  medium plus acidity, alcohol is medium and tannins supple, the wine has some cocoa, chocolate notes on the finish.

F11. THE ICONIC ESTATE              FLOARE DE LUNA            MUNTENIA        2017      13,5%    FETEASCA NEAGRA        rosu demisec

Meaty, with notes of plums, red plums, desiccated cranberries. Medium dry, medium acidity, high alcohol and moderate tannins, wild and fruity, medium finish.

Medium level

I was literally incapacitated by this flight. This was supposed to be the textbook Feteasca neagra realm, where everybody should have understood its varietal profile. Not to mention that on a middle range, there is an expectance for a certain degree of quality. This was the level addressed to the majority of consumers, the broader, the one supposed to be the most consistent. Even the export market is more susceptible to strike on this segment. What happened?

Deceiving is the word.

There are two axis to consider. Either the wines were up-graded from the entry-level and sold under a middle-level brand, or producers tried to make a more ambitious cuvee on unadapted raw material.

I would have expected pristine black fruit, and concentrated plums or even prunes, with tones of varietal spices such as liquorice and aromatic herbs with balsamic character. Whether oaked, the key word would have been moderation, sense of poise. Cocoa and sweet spices such as cinnamon, nutmeg, cloves, tonka fava, are enough to compliment the varietal profile.  On the palate Feteasca neagra has a ripe attack, certainly. However if on the entry level, a hint of residual sugar is acceptable, this should be forgotten of this segment, to get more purity of the expression and search for balance. This is also a segment supposed to be pushed on many export markets, residual sugar is not the cup of tea of all foreign consumer. Acidities are of a medium/plus to elevated level and the tannins are rather on the moderate side. It is still time to consider these wines not only in terms of total acidity but also taking into account the pH feeling that gives us freshness, salivating character. There is the art of the winemaker, which should start even from this middle range. Alcohol is indeed high in most of the cases, but should not be warming and thermic as it enhances the spicy character too much. I do not expect over- textured wines especially obtained with overwhelming oak. I want the black fruit to explode on the palate in perfect harmony with the juicy mouthfeel and let all the varietal spices express themselves down to a long finish. Few of these were present in this quite long series tasted in two flights.

I personally dream of an average Feteasca neagra that has lots of personality and I know it is possible.

F1 DOMENIILE VINARTE               PRINCE MIRCEA               MUNTENIA        ?             ?             FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Deep purple. Oak tones covering plums, Morello Cherry, over oaked with vanilla. Dry, ripe, acidity is medium, alcohol is high and tannins are elevated, superposed with tannins from the oak, velvety texture, rich, pulpy, with tones of oak, vanilla, spices. Medium plus finish.

F2 LILIAC                             TRANSILVANIA 2018      14%       FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Light ruby, showing a low intensity, discreet nose. Few aromas range from strawberry to raspberry. The wine is dry, with medium minus acidity, medium minus tannins, short, fruity and light by its structure, however with generous alcohol.

F3 DOMENIILE AVERESTI             NATIVUS             MOLDOVA         2018      14,4%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Deep ruby, nose shows cherry, strawberry, and allsorts, complimented by herbal tones. The palate feels off-dry, with moderate acidity, alcohol is medium, so are the tannins, alcohol is integrated.  Fruit is sweet and almost amylic, finish is rather short.

F4 CORCOVA                     OLTENIA              2017      13,5%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Deep purple, nose shows cooked fruit, such as plums, prune, Morello cherry. Dry, with ripe attack, pulpy, lush with velvety touch, acidity is smooth of a medium minus level, tannins are medium plus, alcohol is elevated, the wine is full with slightly bitter, moderate finish.

F5 DOMENIILE URLATI  SAAC     MUNTENIA        2017      14%       FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Medium ruby, nose shows fine red fruit such as cherry, sour cherry. Lacks some maturity. Herbal. Dry, medium acidity, medium tannins, rich alcohol refreshed by the herbal, although quite diminished finish.

F6 DOMENIILE SAHATENI            ARTISAN             MUNTENIA        2017      14%       FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Ruby coloured, the nose shows resin, cherry, herbaceous notes. Dry, but ripe attack to almost off-dry feel, medium acidity, alcohol is medium plus, tannins are medium, relatively short finish.

F7 CRAMA OPRISOR      LA CETATE          OLTENIA              2017      14,5%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Nose is clean, showing violets, faded roses, cherry, red and blackcurrants. Dry, medium plus acidity, peppery, alcohol is elevated but digest wrapping elevated tannins, with fine grain.  A hint of spices, long, with cherry, liquorice finish.

F8 VIAVITICOLA SARICA NICULITEL       CAII DE LA LETEA EDITIE LIMITATA          DOBROGEA        2017      14,5%    FETEASCA NEAGRA              rosu sec

Reduced, some horse stable and meaty flavours, plus strawberry, vegetables, off-dry, acidity is medium, alcohol medium plus and tannins are medium plus with coarse grain, and herbaceous feeling.

F9 DOMENIILE PANCIU             PODGORIE DOMNEASCA            MOLDOVA         ?             ?             FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Deep purple, nose is clean, reminding a Syrah, with notes of olive, leather, liquorice. Dry, with medium acidity, medium supple tannins, silky, spicy, with liquorice and chocolate finish.

F10 CRAMA GIRBOIU    BACANTA           MOLDOVA         2016      15%       FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Deep purple, nose is clean, combining red and black fruit. Dry, ripe, with silky texture, juicy, acidity is medium, tannins of a medium plus level while alcohol is high.

F11 BUDUREASCA           PREMIUM          MUNTENIA        2016      14,5%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Medium purple. Nose is clean, with moderate intensity, some meaty, savoury notes show it needs to breathe, then come resin, liquorice, opening on cherry, Morello cherry. Dry, medium plus acidity, alcohol is elevated and digest, tannins medium plus, tighten by some oak tannins, juicy, cherry- driven, with liquorice finish.

F12 ALIRA                           DOBROGEA        2016      14,5%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Medium purple. Nose is clean, with oaky feeling of vanilla, cream, spices, liquorice intermingling with cherry jam. Dry, ripe, acidity is medium, alcohol is high, generous, enhancing the spicy character, tannins are elevated. The spicy, slightly oaky finish is relatively long.

F13 SERVE           TERRA ROMANA             MUNTENIA        2016      14,5%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Medium garnet, nose is clean, savoury, oak is integrated, aromas range from cherry, wild cherry to fine herbal scents complimented by spices. Dry, medium plus acidity, with salivating character, tannins are elevated, with both oaky and spicy grain, alcohol is integrated despite an elevated level, finish is medium plus.

F14 CRAMA GIRBOIU    TECTONIC           MOLDOVA         2015      15%       FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Deep purple, nose is clean, medium plus intensity but concentrated with lots of dark fruit, cherry, Morello cherry, liquorice, and other spices from the oak, on floral, herbal background. Dry, with ripe attack, still getting a moderate plus acidity, elegant tannins and silky texture led by its high alcohol, with juicy, fruity finish, enjoyable.

High Level

After the storm, there came the sun. A very satisfactory flight, both consistent and with accurate profiles of wines. As one can notice my comments get longer and most of the wines have considerable aging potential. Alcohol is better mastered and balanced by fresher acidities, at least in terms of perception. Oak is integrated in most of the cases, with few exceptions. Most of the wines are very good showing intensity and even a certain level of complexity, with well-defined aromas that are harmonious with these more textured wines. Structural parameters arrive to a good balance as explained above and one gets more salivating, longer finishes with more flavours lingering on the aftertaste. The level of fineness of aromas is there and the oak integration helps complexing the whole. Perfect waiting room for the last flight.

F1 DOMENIUL BOGDAN              PRIMORDIAL     DOBROGEA        2018      ?             FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Medium garnet, clean, nose is clean, of medium plus intensity, with pristine black fruit, blackcurrant, black cherry, prune, complimented by oak maturing notes, such as spices, a hint of varietal liquorice. Dry, ripe, velvety, acidity is medium, alcohol is high, tannins are elevated, oak tannins still feel firm, and the wine is long, spicy, and juicy. Very good. 5-6 years of potential easily.

F2 CASA DE VINURI COTNARI CASTEL VALDOIANU 2017              ?             rosu sec

 Medium purple colour. The nose is clean, floral, with rose, violets, tones of exotic wood that gives a spicy touch such as Santali, cedar. Tobacco and cigar box. Dry, elevated acidity, tannins are elevated too, with firm, though fine- grained tannins intertwined with with tannins from the oak maturing. Spicy profile, with chocolate notes, a hint of pepper, liquorice, and finish is medium plus, with some oak influence still lingering. Good to very good.  8-10 years.

F3 CRAMELE RECAS        SELENE BANAT 2017      14,5%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Deep ruby- purple. The nose is clean, discreet, with a hint of toast, smoke. Dry, ripe, acidity is medium, oak is still overwhelming on the palate both in terms of flavours and structure, alcohol is high but integrated with the freshness, finish is medium – with oak tones. Good, 6-8 years to go.

F4 VIILE METAMORFOSIS            CANTUS PRIMUS            MUNTENIA        2017      14,5%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Closed, restrained profile with few red fruits interlaced with herbaceous tones. Dry, restrained again on the palate, acidity is elevated, tannins are medium plus to elevated, so is alcohol, bringing silky and pleasant texture, despite the slightly dry oak influence.

F5. DOMENIILE PANCIU GRAND RESERVA 2017                ?            rosu sec

Nose is clean, showing spicy oak influence, with balsamic notes, layers of black fruits, black cherry, Morello cherry, a touch of fine volatile acidity and some leather. A fine dry palate, acidity is medium plus, alcohol is high, oak is still present, finish is medium plus and balsamic. Good to very good wine.

F6 DOMENIILE SAMBURESTI     CHATEAU VALVIS            MUNTENIA        2016      14%       FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Deep garnet, with purple hues.  The nose is clean, a bit meaty, savoury. As the wine breathes its shows ripe and concentrated Morello cherry, blue berry jam intermingling with some spices. Dry, with elevated acidity, tannins are high, polished, the character is savoury and salivating, its high alcohol is warming, generous enhancing the spicy profile, long and juicy finish. Very good. 7-8 years plus.  

F7          LACERTA                             MUNTENIA        2016      14,2%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Medium garnet, with ruby glints. Nose is clean, savoury, with lots of spices, cinnamon, nutmeg on a developing background of dried cranberry, flowers, desiccated cherry. Dry, medium plus acidity, with silky mouthfeel, tannins are medium plus and fine grained, with a touch of cocoa, long finish, spicy. Very good. 10 years plus.

F8  ALIRA           GRAND VIN       DOBROGEA        2016      14,5%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Colour is deep ruby with a medium nose, showing cherry, red plums, oak being bit of lush, somehow of a generic quality. Dry, medium acidity to elevated, tannins are elevated, alcohol is high, generous, and finish is medium plus, with spices. 5 years plus.

F9  DOMENIILE SAHATENI          3 FETE NEGRE    MUNTENIA        ?             ?             FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Deep garnet, nose is clean, although discreet, nutty, and toasty, with almost oxidative, mature profile, still quite restraint. Dry, acidity is medium plus, and tannins are elevated to high, with coarse grain, but the silky texture wraps them and so does the juicy fruit, as well as its generous alcohol. Wait another 7-8 years.

F10  BUDUREASCA        ORIGINI               MUNTENIA        2015      14%       FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Medium garnet, nose is clean, balsamic, with a touch of positive volatile, fruit shows plums, oak is clean well integrated, bringing cinnamon, nutmeg, cloves, a note of cocoa. Dry, medium plus acidity, alcohol is elevated, medium plus tannins, silky mouthfeel, and long finish. Good to very good, aging potential of 7-8 years.

High End

The conclusion… or no comment. The flight was short indeed, but the story is too long to write. Long as the path Romanian wine has walked upon since its shy glints after the Communism up to now. Very good to outstanding level, long cellaring potential. I do believe in this grape, and this not only as a blend compound. Feteasca neagra has all it needs as a standalone variety. With all these prerequisites, it still has to benefit from the best clone choice, site adaptation, and viticulture to best train it into winemaking and maturing. With these 4 wines most of the conditions were satisfied. I believe comments talk by themselves. Congratulations.

F1 VIAVITICOLA SARICA NICULITEL       EPIPHANIE         MUNTENIA        2017      14,3%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Deep purple, nose is clean, with a touch of jam, blackberries, black cherries, violet flowers and balsamic hints complimented by bergamot peel. Dry, of a ripe attack, with pulpy mouthfeel, tannins are medium plus and velvety, acidity is medium, alcohol is high, the flavours are pronounced with lots of blackcurrants, blackberries, minty notes, lingering on the long finish. The wine is full but very elegant, with length, of a very good to excellent level, 10-12 years of cellaring potential. It evolves into more chocolate-like notes.

F2 DOMENIILE TOHANI               APOGEUM        MUNTENIA        2015      14,8%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Deep inky colour. Nose is clean with blackberry, black cherry, blackcurrant nose, flavours develop into flowery highlights, it is dry, with elegancy, and acidity is elevated, salivating. Tannins are polished, fine-grained, the wine is long and juicy, with airy, ethereal perfumes 10 years plus for the cellaring.

F3 SERVE            CUVEE GUY DE POIX      MUNTENIA        2015      15,5%    FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Deep purple; the nose is clean, airy, with fine ethereal balsamic notes combined with cherries, Morello Cherries, prune complimented by some cigar box, sweet spices and pungent liquorice on the background. The wine is dry, the acidity is elevated and the tannins are high, fine and polished, the whole integrated with rich generous alcohol, the wine has complex flavours of leather, tobacco, spices, pepper, liquorice with floral hints such as potpourri to the long finish, it is full, textured, but elegant. 10-12 plus.

F4 THE ICONIC ESTATE HYPERION          MUNTENIA        2014      14%       FETEASCA NEAGRA        rosu sec

Medium ruby, nose is quite closed, clean, but restrained. Black fruit such as prune and blueberry are concentrated underneath the oak and herbal hints. Dry, light textured, silky, with medium plus acidity and tannins that still feel a bit tight despite the fine grain. Flavours join the nose with a herbal touch, slightly evolving towards forest floor, dried leaves. Good wine, enjoyable over the next 6-8 years. 

De la HDP la soiurile rezistente

postat 20 iun. 2020, 11:46 de Vie si Vin   [ actualizat la 20 iun. 2020, 11:46 ]

Apariția hibrizilor producători direcți este legată de apariția filoxerei pe continentul european. Pe la mijlocul sec. XIX ea a fost adusă din America de Nord de către botaniștii englezi care colectau exemplare de viță-de-vie americană. În scurt timp ea a devastat viile britanice. Pe continent a apărut în 1863, în partea de sud a Franței.

Pentru mai multe detalii, accesati sectiunea: Soiuri rezistente.

Cronică boemă

postat 22 iun. 2017, 05:49 de Vie si Vin   [ actualizat la 20 iul. 2021, 11:30 ]

Cu sau fără ceas, la 6 sunt în picioare. De fapt, ceasul biologic funcționează. Trec rapid peste micul dejun și m-apuc de treabă. Aș continua cu documentarea la Rieslingul italian care intră deja în a treia săptămână, dar nu am tragere de inimă. Citesc Rușii, masonii, Mareșalul și aflu o altă versiune despre Vasile Balș. Fiul meu se pregătește să plece la examenul de capacitate. S-a pregătit și ieri până târziu, în noapte..., jucându-se pe telefonul mobil. Am impresia că eu am emoții mai multe și mai mari decât el. Dar tot eu sunt de vină. Nu eu i-am spus să nu aibe emoții? De parcă emoțiile ascultă de comanda umană... La 8.15 pleacă la examen.

Îmi ocup timpul scriind un articol pe Wikipedia. La 11.00 fiul meu revine acasă și-mi spune că vrea să plece la un film cu colegii.

- Ce făcuși, bre, la examen?

- Bene, zice cu un aer plictisit.

- Ce înseamnă bine?

- Am făcut tot.

- Ai făcut o analiză a lucrării discutând și cu doamna profesoară (NB ... de meditații)?

- Nu, acum o sun.

O sună, discută, detaliază și ajunge la concluzia că ar trebui să ia cel puțin 9,80. Mda, stai să vedem și rezultatele și abia atunci știm dacă analiza a fost corectă.

Zice că vrea să plece la film cu foștii colegi. Îi dau bani și se face nevăzut. 

Îmi continui lucrul la articol. La 15.30 este gata. Masa de prânz și direcția Cercul Militar la întâlnirea cu foștii colegi de muncă. Bucurie mare pentru toți cei prezenți. Unii comandă ceva de mâncare. Întreb ospătarul dacă are o bere neagră. Doar o marcă, dar nu sunt prea încântat de ea. Bere blondă? Da (și înșiră mai multe mărci). Comand și-l văd că vine cu sticla și cu un pahar cu picior. Dă să pună berea în acel pahar.

- Stop, zic eu cam militărește. Pahar de bere aveți?

- Dar ăsta ce are?

- Ăsta e pahar de vin.

- Și cum trebuie să fie cel de bere?

O, Doamne... O colegă îmi spune să-l iert. Și sunt băiat ascultător.

- Bine, lăsați sticla aici.

Îi zic unui coleg că e absurd ca în secolul XXI să lucrezi într-un restaurant și tu să întrebi clientul cum trebuie să arate un pahar de bere. Colegii găsesc rapid explicația. Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim. Are salariu fix și-l doare la bască. În atare situație nu-l interesează perfecționarea profesională.

Trecem la ale noastre. Ajungem inevitabil și la politică pentru că azi s-a mai consumat un episod din telenovela PSD. Dragnea își mângâie hamsterul savurând succesul de moment. Un șoricel se metamorfozase surprinzător de rapid devenind șobolan în toată regula și tindea să ronțăie urechile celor din cușcă, pardon din canalizare. A fost nevoie să intre în acțiune un guzgan rozaliu și imediat lucrurile au intrat în normalitate. Normalitatea PSD, la ce vă gândeați?

Timpul trece foarte repede și la 18.45 sunt nevoit să plec și să mă îndrept către Librăria Humanitas. Ultima dată am fost aici a fost pe 12 decembrie 2016 când Marian Voicu și-a lansat cartea Tezaurul României de la Moscova

Andrei Pleșu își (re-)lansează (după Bookfest) cartea Despre inimă și alte eseuri

TVR intră în acțiune. Mă apropii și eu mai mult de locul faptei. Încep să filmez. Aici, "rampa de lansare" a cărții este comandată de Ioan C. Mihăilescu. Între timp apare și Dan Grigore. Andrei Pleșu cheamă pe cineva și-i spune să-l aducă pe pianist în față. 

C. Mihăilescu (cum îi spune Andrei Pleșu) ia o pauză ca să-l lase pe magistru să se desfășoare. Este un dialog tonic savurat de toți cei 

prezenți. Mă rog, aproape toți, că unii mai moțăie.

 

La 19.30 ar fi trebuit să merg la o degustare de vinuri. Un prieten aflat lângă ușă îmi arată ceasul, dar îi fac semn că nu plec de aici până nu se termină acest eveniment. Nu este de ratat. Uitați-vă și voi aici ca să vă convingeți. Și durează în total mai mult de o oră.

Opresc din greșeală filmarea. Reiau rapid, dar după un timp primesc avertismente că în curând bateria se va termina. O dată, de două ori, de trei ori. Adjudecat. Am pierdut ultimele 5 minute, dar bucurați-vă de restul.

Între timp a început ploaia. 

Prietenul meu nu a mai stat până la final preferând să plece prin ploaie la degustarea de vinuri. Se formează o coadă lungă la autografe unde sunt întrebat de câteva persoane unde pot găsi filmarea făcută de mine. Le spun că au mai fost vreo 5 care au mai filmat și că ar trebui întrebați și ei. Da, dar se pare că la mine a fost filmarea cea mai lungă. Poate, habar n-am.

Andrei Pleșu mă "omagiază”. Mulțumesc maestre! Împreună cu lansatorul mi-ați făcut seara minunată. Când am terminat eu la Librăria Humanitas a încetat ploaia. Normal, nu-i așa?

Îmi regăsesc prietenii la degustarea de vinuri care mă întâmpină cu o tachinare.

- Ce faci, măi, te culturalizezi?

- Un pic, așa, de ochii soacrei.

Mă duc la bar să-mi iau paharul și trec la degustare. Constat că vinurile albe și rose-ul de la Licorna nu mai sunt disponibile. Rămâne Serafim Fetească neagră din 2014. Iau un pahar cu acest vin și mă apropii de masa unde sunt prietenii mei. Înainte de asta sunt îndemnat de Marius să fac o degustare de vinuri de la o moșie din Odobești al cărei proprietar e la masa noastră. Aflu că are (doar) 36 ha de vie în Vrancea. Îmi spune că este cel mai mare bazin viticol al țării și să văd și eu ce vin bun face.  Îi dau o carte de vizită proprietarului și aștept să facă și el la fel. Aștept cu nerăbdare mai ales că în trecut căutasem dar nu găsisem mai nimic. Văzând că nu primesc îi cer direct. Îmi spune că datele lui de contact sunt pe sticlă. Da, dar nu pot pleca cu sticla pentru că m-ar confunda lumea cu un personaj notoriu, și nici nu pot băga sticla în portmoneu. În fine...

Încerc (cam aiurea, dar așa am fost servit) vinul roșu de la Odobești. Nu-mi spune nimic. Mai un schimb de vorbe, de impresii. E adus după aceea vinul alb, chipurile din Sauvignon blanc. Zahăr la greu (demidulce), tipicitatea... las pe alții s-o descopere. E adus apoi un rose zice-se din Merlot cu zahăr rezidual cât să fie demidulce. Culoarea e frumoasă, dar... doar atât.

Marius mă vede în corzi, descumpănit, că nu știu cum să-i spun omului ăsta verde-n față.

- Nu-i așa că vinurile sunt foarte bune, mă întreabă el caragialesc făcând cu ochiul.

Mă uit la el și-l descopăr pe adevăratul Marius.

- Știți, specialiștii au stabilit că este cel mai bun loc din România unde se poate planta via, încearcă să mă convingă proprietarul. 

Nu mi-a zis-o și p-aia cu paralela 45, așa că tacâmul nu pot să spun că a fost complet.

Fac rost de niște apă, clătesc gura gândindu-mă la niște vorbe de duh la adresa lui Marius care râde înfundat.

Trec la Serafim Fetească neagră2014, că din restul nu a mai rămas. Deh, și la o lansare de carte și la o degustare de vinuri. Fetească neagră condimentată? Parcă aș avea în pahar un Syrah de la Aurelia Vișinescu. Aflu că, de fapt, este de la baricare. Florin Preda mă vede și comentăm împreună ultimele isprăvi de pe Facebook. Discuție cordială, spumoasă, veselă. E o plăcere să stai la taclale cu el. Dar trebuie să mai și plecăm.

Îi suntem recunoscători  gazdei care la plecare ne dă din casă spunându-ne ce ne așteaptă peste o săptămână. Vă spun și eu, dar... să nu spuneți că știți de la mine. Mulțumim Claudio Calculli.

Ne îndreptăm spre casă? Marius zice că-i e foame și să mergem să mâncăm ceva!!! Cine îl știe înțelege. Propune Dristor Kebap. Bine, măi, dacă ziceți voi... E 22.30 și noi mâncăm. Iau și eu o baghetă (cu carne de) pui. Nu-i rea.

Se apropie ora 23 și Bogdan mă întreabă ce prefer: metroul sau taxiul. Dacă aleg metroul trebuie să plecăm acum. Și plecăm.

Cred acasă toată lumea doarme. Ha! Mai e unu care se joacă pe telefonul mobil.

- Mă recreez și eu, zice fiul meu cu o candoare paralizantă. Azi am avut examen.

Îl las să-și facă pofta. Mă duc la ale mele. Deschid calculatorul și încep: Riesling italian, Weschriesling, Welsch, Alsacia, Lorena, Welschland, Welschtirol...

Se face ora 1.00. Cred că ajunge pe ziua de azi. Noapte bună! 

Rose pe buzele tuturor!

postat 31 mai 2017, 23:44 de Vie si Vin   [ actualizat la 9 iun. 2017, 06:24 ]

Dacă m-am văzut cu treburile rezolvate la vie, am revenit în București să vedem ce noutăți apar pe piața vinurilor. Prima destinație a fost Laboratorul de Cocktail-uri unde pe 26 mai a avut loc evenimentul Rose pe buzele tuturor! organizat de A lu' Manole și Berbecutio care au scos la bătaie rose-urile alese de ei. Unele vinuri (cele de la Carastelec, Rătești, Cotnari și Crama Histria) mai fuseseră încercate de mine cu alte ocazii (Marvin, Diana 4, ReVino). Eram interesat, în special, de celelalte. Așa că nu am stat prea mult pe gânduri.

Inițial, lista era formată din:

01. Friza Rose- Crama Carastelec
02. Metaph Rose- Gramma
03. Pinot Noir Rose- Crama Carastelec
04. Mirachi Feteasca Neagra Rose- Crama Histria
05. Cuvee Visan Rose- Gramma
06. Cuvee Dolete Rose (Pinot Noir, Busuioaca de Bohotin si Shiraz)- Crama Tohani 
07. Misterium Rose- Jidvei
08. Issa Pinot Noir Rose- Crama La Salina
09. Menestrel Rose- Crama Rotenberg
10. Ammos Rose- Crama Histria
11. Har Rose- Dagon 

Între timp, au mai apărut:

12. Busuioacă de Bohotin - Casa de Vinuri Cotnari;
13. Rose - Rătești.

Vinurile (pe care le prezint cu caracteristicile care mă interesau pe mine) au fost servite în următoarea ordine:

01. Friza (Crama Carastelec), 2016, Pinot noir 100%, vin petiant, alcool - 11,5°, demisec (11 g/l), aciditate - 6,6 g/l, 25 lei;

02. Vinca (Crama Carastelec), 2016, Pinot noir 100%, alcool - 12°, sec (3,5 g/l), aciditate - 6,8 g/l, 27lei;

03. Rose (Crama Rătești) 2016, Pinot noir 85%, Merlot 15%, alcool - 12,8°, demisec (4,8 g/l), aciditate - 6 g/l, 26 lei;

04. Har (Crama Dagon) 2016, Cabernet Sauvignon 55%, Syrah 45%, alcool - 11,5°, sec (1 g/l), aciditate - 6,8 g/l, 38 lei;

05. Metaph (Gramma), 2016, Fetească neagră 55%, Merlot 40%, Busuioacă de Bohotin 5%, alcool - 10,5°, demisec (11 g/l), aciditate - 6,3 g/l, 28 lei;

06. Cuvée Visan (Gramma), 2016, Fetească neagră 55%, Merlot 40%, Busuioacă de Bohotin 5%, alcool  - 11°, sec (7 g/l), aciditate - 6,3 g/l, 38 lei;

07. ISSA (Crama La Salina), 2016, Pinot noir 100%, alcool - 12,5°, sec, aciditate, 30 lei;

08. Cuvée Dolette (Tohani România), 2016, Pinot Noir, Busuioaca de Bohotin si Shiraz, alcool - 13°, sec (2,8 g/l), 45 lei;

09. Mysterium (Crama Jidvei), 2016, Cabernet Sauvignon 50%, Pinot noir 40%, Syrah 10%, ca în 2015 (Producătorul spune doar că soiurile sunt menționate în ordine descrescătoare. Eu înclin să cred că e aceeași proporție ca în 2015), alcool - 12,5°, sec (3,5 g/l), aciditate - 6,73 g/l (N.B. Informații primite pe 8 iunie), 40 lei;

10. Rapsod (Cramele Rotenberg), 2016, Merlot 100%;

11. Mirachi (Crama Histria), 2016, Fetească neagră 100%, alcool - 13,56°, sec (2,01 g/l), aciditate - 5,8 g/l, 29 lei;

12. Ammos (Crama Histria), 2016, Cabernet Sauvignon 2/3, Fetească neagră 1/3 (valori aproximative), alcool - 13,6°, sec (4 g/l), aciditate - 5,7 g/l, 46,9 lei;

13. Busuioacă de Bohotin (Casa de Vinuri Cotnari), 2015, Busuioacă de Bohotin 100%, alcool - 13,5°, demisec (11,4 g/l), aciditate - 6,45 g/l, 36 lei.


Foarte pe scurt despre vinuri...

Primul a fost Friza cu care ne-am deschis apetitul. Este un vin petiant plăcut, ușor, proaspăt, care merge consumat în orice anotimp. Îl știam din martie de la Marvin când s-a făcut lansarea.

A urmat Vinca.  L-am degustat tot atunci. Pinot noir-ul din partea aia a țării iese foarte bine. Foarte bun și acesta. 

Rose-ul de Rătești îl știam de la Diana 4. Cupajul Pinot noir și Merlot e o combinație fericită din care a rezultat un vin foarte reușit. Totuși, aș fi preferat ca vinul să fie servit după vinurile seci. În fine, trecem mai departe.

Har... Un vin sec, cupaj de Cabernet Sauvignon cu Syrah. Provocator. Ce poate să iasă din această combinație de soiuri... Bestial! La acest moment a venit și Mihnea Vasilache, proprietarul Dagon, care a făcut o prezentare a firmei și a modului cum alege să realizeze vinurile. În opinia mea, cel mai bun vin de până acum.

După un vin sec, a urmat un alt vin demisec, Metaph de la Gramma. Un vin fructat, ușor, care cred că merge foarte bine pentru sezonul cald. 

Tot de la Gramma a urmat Cuvée Visan. Același cupaj, dar vinificat în sec. De remarcat că ambele au foarte puțin alcool (10,5-11 grade). Acesta mi-a plăcut mai mult decât cel anterior.

A urmat ISSA, rose-ul favorit al lui Berbecutio care a ținut să ne spună și cu această ocazie că ar fi trebuit să câștige titlul de cel mai bun vin rose la concursul de la Comana. Vin fără miros, dar cu gust foarte plăcut (combinație pe trend, zice același Berbecutio). Un vin foarte bun, nimic de zis, dar insistenta cu care s-a încercat să ni se inoculeze ideea că ar fi cel mai bun rose din România a iritat.

Slavă Domnului, după un vin sec urmează tot un vin sec:  Cuvée Dolette. Zăbovesc ceva mai mult la acest vin. În fișa tehnică se menționează că este obținut din mai multe soiuri de Busuioacă. Din informațiile mele, în plantația lor nu sunt mai multe soiuri de Busuioacă, ci două clone de Busuioacă de Bohotin, fiecare cu caracteristicile ei. Totuși, în anunțul cu privire la eveniment se menționează că ar fi un cupaj de Pinot Noir, Busuioaca de Bohotin si Shiraz. Discuția cu Daniel Costache lămurește lucrurile: sunt cele 3 soiuri. Vinul are complexitate, prospețime, sunt prezente notele de trandafir.

A urmat Mysterium. O altă combinație de 3 soiuri care mi-a plăcut foarte mult. Aș mai fi stat la analizat, dar...

...a venit poate prea repede Rapsod (nu Menestrel, cum era anunțat inițial) de la Cramele (eu știu că e doar una) Rotenberg. Un gust surprinzător. La început toți de la masă simțim ceva care duce către țaic (drojdia aia de bere care se folosește la obținerea pâinii de casă) pe care nu-l luăm nici drept calitate, nici defect, dar la final, eu am simțit o ușoară urmă de mucegai. La masa vecină două persoane au fost destul de vehemente: vin de tomberon!!! Cam dură caracterizarea, dar este cert că a lăsat o impresie foarte neplăcută.

A urmat vinul Mirachi (dragoste sau jale, în dialectul aromân, în funcție de context), favoritul prietenului meu, Bogdan Cristea, care-mi spunea la Revino, acolo unde l-am degustat prima dată, că-i aduce aminte de mirosul din vie al strugurilor de Căpșunică pe care-l simțea în copilărie. Mirachi este un vin sec din Fetească neagră având o culoare intensă trandafirie, gust intens de căpșuni și ceva zmeură, un pic cam greu pentru mine. Nu e favoritul meu dintre rose-uri, dar au fost persoane care l-au apreciat la momentul respectiv.

Ca și la ReVino, Ammos (nisip, în limba greacă) mi-a plăcut mai mult decât Mirachi. Are o complexitate și, în același timp, o finețe care-mi place.   

Ultimul vin degustat a fost Busuioacă de Bohotin din gama Cotnari Domenii. A fost realizat în ferma Cârjoaia care aparține de centrul viticol Cucuteni. Caracteristici școală pentru un vin din acest soi. Vinificare clasică în demisec. Sunt sigur că are destui fani.

Și cam asta a fost. Și acum concluzii de final. 

Un eveniment de apreciat. Momentul ales pentru o astfel de degustare este foarte bun. Vinurile rose merg, în general, vara și, pentru cei care nu au putut să deguste alte rose-uri la evenimentele majore anterioare, a fost o bună ocazie să vadă care ar putea fi preferințele pentru sezonul estival cu atât mai mult cu cât unele vinuri nu s-au găsit la târguri, festivaluri șamd. Din această selecție, preferințele mele sunt (în ordine): Har, Mysterium, ISSA, Rose Rătești, Cuvée Visan și Ammos. S-a simțit lipsa rose-urilor premiate recent (aspect remarcat și de alții) de la S.E.R.V.E. și Sâmburești, dar dacă astea au fost alegerile organizatorilor, ne rezumăm la acestea.

Ordinea de servire a fost haotică (zig-zag sec-demisec) mergându-se pe ideea de a fi grupate în funcție de producător. Alegere total neinspirată, în opinia mea.

Să mai remarc faptul că Berbecutio a fost pe post de mentor pentru A lu' Manole (adică, Geia Manole pe numele din buletin) care a avut un debut efervescent în genul acesta de acțiuni. Laboratorul de Cocktal-uri a fost o alegere inspirată. Acces relativ ușor, spațiu corespunzător, vinurile au fost răcite la temperatura adecvată. Cu sonorizarea au fost ceva probleme, dar unde nu sunt. Totuși, este bine ca pe viitor, atunci când se fac prezentări, să se asigure un volum al muzicii suficient de mic astfel încât cei prezenți să audă ce spun prezentatorii.

Câte ceva despre producători. Cred că aceștia ar trebui să acorde o atenție adecvată informațiilor despre vinurile lor. Din respect față de client, cred că fiecare vin scos la vânzare ar trebui să aibe o fișă tehnică prezentată pe site-ul propriu. Să aibe o idee despre ce vin este vorba. Iar informațiile ar trebui actualizate. Dacă nu găsesc informațiile necesare pe site-ul producătorului, atunci unde ar putea atunci să le găsească? 

Cei care au avut informații publice complete, despre vinurile lor au fost cei de la Crama Carastelec și Casa de Vinuri Cotnari. Felicitări! Unii aveau fișa tehnică a vinurilor din gamă, dar erau din ani anteriori (Tohani România). Mulți aveau pe site-ul lor vinurile din 2016, dar nu aveau fișa tehnică. Sunt câteva vinuri la care nu am găsit o fotografie actualizată către care să pun legătura!!!

Pentru acuratețea informațiilor despre vinuri am fost nevoit să sun la producători. În cazul cramelor Gramma și Histria am avut niște discuții foarte plăcute chiar cu proprietarii (Marian Olteanu, respectiv Paul Radovan-Fulea) lămurind toate aspectele care mă interesau. În cazul cramelor Rătești și Dagon am primit informațiile de la managerii de vânzări (Marius Dumitru, respectiv Sebastian-Florian Ion). În cazul ISSA l-am sunat pe domnul Ovidiu Maxim care mi-a recomandat să trimit un email. L-am trimis. Tot un email am trimis și la Jidvei primind răspuns 8 zile mai târziu. Despre Rapsod 2016 nu am găsit date pe site. Am încercat să vorbesc cu Roxana Ana, dar nu a fost de găsit. 

Dacă mi-a scăpat ceva sau informațiile nu sunt riguros exacte aștept să fiu contactat. Voi actualiza informațiile pe măsură ce primesc răspunsurile.

Vinuri Selecționate Costiniuc

postat 29 mai 2017, 11:09 de Vie si Vin   [ actualizat la 1 iun. 2017, 11:30 ]

Zilele trecute am avut posibilitatea să degust două noi vinuri la cutie care vor intra pe piață sub brandul Costiniuc (NB Este vorba de Cătălin Costiniuc, administratorul de la AZOCStar). Am primit informația că cel roșu ar fi luat medalia de aur la la concursul de vinuri bib (adică, la cutie, mai pe românește) din 16 martie 2017. În tabelul cu premiile acordate nu se regăsește niciun vin sub acest brand. Care-i misterul? Mă ajută Alexandra Doroșan, managerul de vânzări băuturi al firmei AZOC Star.

Concursul a fost organizat de Cătălin Costiniuc. Acesta a ales două vinuri cu care s-a prezentat în concurs: un vin roșu, 2015, cupaj de Cabernet Sauvignon și Merlot, respectiv un vin roșu, demisec, 2013, cupaj de Merlot și Syrah. Deși au fost ambalate sub brandul Vinuri Selecționate Costiniuc, pe listele de concurs au apărut sub brandul celor de la Licorna Winehouse de la care selectase și achiziționase vinurile.

Cârcotașii pot spune că organizatorul și-a tras și el un premiu, dar jurizarea s-a făcut în orb, deci cred că speculația nu stă în picioare.

După acest concurs, vinurile sub acest brand și-au făcut apariția în piață, mai întâi pe 18 mai, ca sponsorizare pentru alte două evenimente, și ultima dată la ARCUB, în cadrul IWCB 2017. Aici au fost disponibile două vinuri: un vin alb, demisec, 2014, cupaj din Fetească regală și Fetească albă, și un vin roșu, demisec, 2013, cupaj din Merlot și Syrah. Deci, premiatul stă acasă!!!

 

Foto: AZOC Star

Primul vin degustat a fost cel alb. Ce zice AZOC Star?

Vin alb demisec. Acest vin este relizat prin cupajarea a două soiuri semiaromate, Fetească Albă și Fetească Regală, soiuri autentice românești. Parfumul complex și delicat, specific soiului Fetească Regală, este completat de corpul amplu de la Fetească Albă, având ca rezultat un vin echilibrat, armonios gustativ, potrivit și pentru asocieri gastronomice.Ambalajul bag-in-box utilizat este produs in Franta de catre Smurfit Kappa, garantand prospetimea vinului pentru un consum de pana la 6 saptamani de la deschidere.                     

        Alc. 12, 6 % ; An de productie:2014

Să spunem că, în realitate, doar Feteasca regală este soi semiaromat. Totuși, aroma acestuia este departe de nivelul atins de alte surate din peisajul autohton. Este un vin demisec, cu prospețime și poate fi consumat ca vin de vară, de cursă lungă.

Al doilea a fost vinul roșu. Ce zice AZOC Star?

Vin rosu demisec - Syrah-ul își pune amprenta asupra aromei de fructe roșii proaspete, afine, zmeură și căpșune, precum și asupra culorii, roșu-vișinie. Merlot-ul completează gustul catifelat, fructat și vioi condiementat. Postgustul este de intensitate medie, plăcut amar. Acest cupaj de vin roșu din gama Vinuri Selecționate Costiniuc a obținut medalia de aur la “Concursul Național Vin Bag-in-Box,  Martie , 2017. ” , 2017’’.

        Alc. 12, 6 % ; An de productie: 2013 

În realitate, așa cum am arătat mai sus, medalia de aur a fost luată de un alt vin roșu de-al lor, cupajul de Cabernet Sauvignon și Merlot, 2015.

Ambele vinuri demiseci. Hmmm, pentru cine sunt vinurile astea? În opinia mea, cred că sunt vizați cei care organizează evenimente de genul nunți, botezuri și altele de acest gen, dar și cei care merg la iarbă verde sau aleg alte forme de relaxare. Vinuri plăcute, ușoare, pentru publicul larg, nu pentru pretențioși.

Acum văd că este într-o promoție. Ar veni 10 lei/l, deci  7,5 lei echivalentul unei sticle de 750 ml.
Una peste alta, o soluție de luat în seamă. 

Desaga cu impresii despre GoodWine (ediția a 19-a?)

postat 4 apr. 2017, 13:11 de Vie si Vin   [ actualizat la 9 iun. 2017, 11:49 ]

(pentru cine are ochi să citească și mai mult de doi neuroni ca să înțeleagă)

1. Să reamintim:

- în perioada 15-17 aprilie 2016, a fost ediția a 15-a;

- în perioada 25-27 noiembrie 2016 a fost ediția a 18-a;

- în perioada 31 martie-2 aprilie 2017 a fost ediția a 19-a

Cine mă lămurește? Când au avut loc edițiile 16 și 17?

2. Până la ediția a 15-a prețul biletelor era de 20 lei care includea un pahar și suportul aferent. La ediția din toamnă prețul a fost de 30 lei (fără pahar), iar acum a ajuns la 50 lei (tot fără pahar).

În ritmul acesta, la ediția din toamna 2017 prețul ar putea fi de 70 lei (creștere proporțională) sau 80 lei (creștere exponențială).

3. În comunicatul dat în 15 decembrie 2016 s-a anunțat că în 2017 va fi o ediție specială. Nu-mi dau seama în ce a constat aceasta. Că s-a desfășurat în corpurile C4 și C5 sau că standul Republicii Moldova a fost doar în fotografia atașată comunicatului, nu și în realitate?

4. Hai să o spun direct: prețul biletelor este nesimțit de mare pentru serviciile oferite. Și o să vi le spun așa, pe nerăsuflate:

- la acest preț ar fi trebuit ca tot Bucureștiul să fie împânzit cu bannere care să anunțe evenimentul, drumul de la poarta de acces în Romexpo și până la cele două corpuri în care s-a desfășurat evenimentul să aibe indicatoare la tot pasul, traseul să fie unu liber, curat, frumos amenajat. Când amintesc de indicatoare nu mă gândesc la bucureșteanul obișnuit să vină la GoodWine, ci la cei care poate fac un drum de departe, poate chiar turiști, români și străini, care n-au mai fost în viața lor în "raiul" numit Romexpo. Când spun traseu liber mă gândesc că cei de la Romexpo puteau să aleagă un alt loc pentru desfășurarea meciului demonstrativ de ciclobal, nu în drumul spre cele două corpuri. Când spun traseu curat, frumos, amenajat, mă gândesc că vizitatorul se deplasează pe o porțiune obișnuită de asfalt, nu trebuie să ocolească spațiul ocupat de ciclobaliști (sic!) trecând printr-o zonă cu nisip aruncat/lăsat aiurea de un constructor care lucrează în stil neoromânesc.

- la 100 lei pentru VIP, ori oferta de vinuri trebuia să fie una cu totul și cu totul deosebită, ori vizitatorul se deplasa de la poarta de acces în Romexpo până la cele două corpuri pe un covor roșu însoțit de o hostesă care să-i țină umbrela precum se întâmplă cu concurenții de la MotoGP. Eu aș fi preferat prima variantă, dar la standul VIP au fost doar câteva vinuri cu care ați încercat să justificați prețul nesimțit al acestui tip de bilet.

- obiceiul ăsta de a vă screme în termeni din limba engleză vă face penibili. Lăsați deoparte masterclass că termenul acesta are la bază alt înțeles. Lăsați deoparte lounge că nu corespunde cu realitatea. Lăsați VIP că nu mai înduioșați pe nimeni cu titulatura asta. Iar când văd și prezentări de genul Romania’s Wine Convention mă apucă greața. Atitudine de indivizi dintr-o colonie engleză. Dacă vreți să faceți prezentarea și pentru străini atunci faceți o pagină distinctă în limba engleză, în franceză și în ce mai vreți voi. Dar nu vă mai prostiți în halul ăsta. Mai degrabă, schimbați-vă mentalitatea asta balcanică, atitudinea față de vizitatori și atunci o să vedeți că vor fi mai mulți vizitatori, mai mulți expozanți și, pentru voi, mai mulți bani.


- terminați odată cu firmele astea de pază care își trimit oamenii echipați ca pentru război. E târg de vin, nu altceva. Dacă patronii unor astfel de firme sunt atât de încuiați la minte încât să nu conceapă decât un acest gen de echipament, îi trimiteți la plimbare. Organizați o licitație în care să stabiliți condițiile minimale de admitere: costum, oameni spălați (la propriu și la figurat), o mică testare cu privire la modul de a interacționa cu vizitatorii și de a soluționa câteva cazuri speciale șamd. Terminați cu firmele care-și trimit angajați rotofei, cu priviri acre, care-și uită menirea și statutul.

- dacă e târg de vin înseamnă că expozanți sunt doar producători de vin. Nu de mașini sau de mâncare. Nici măcar de whisky. Ca să nu mai spun de bere. Adică, nici aici nu scăpăm de berari? Mai lipseau producătorii de băuturi chimice și tacâmul era complet.

- foarte frumos că se organizează cu această ocazie și seminarii (vedeți că se poate?) legate de acest domeniu, dar modul cum s-a desfășurat în acest an a fost execrabil. La edițiile anterioare, genul acesta de evenimente se desfășura în corpul E2 (sălile Eminescu, Sadoveanu) . Acum s-a desfășurat chiar în corpul C5 într-un spațiu delimitat de niște panouri de plastic. Participanții de la aceste evenimente auzeau toată forfota din cadrul târgului, auzeau comentariile sau discuțiile telefonice ale celor care erau în vecinătatea acestui spațiu, iar când era un anunț la stația de amplificare era nevoie să se întrerupă prezentarea. Întrebați-l pe Achim Laurențiu Avram cum a fost.

5. Consecința a fost previzibilă. Număr redus de expozanți, număr redus de vizitatori, ofertă redusă de vinuri din partea acestora. Gata, a-nțărcat bălaia, nu mai pupă nimeni Apogeum sau ceva similar la evenimente organizate în halul ăsta. Nici măcar la VIP.

Un singur lucru a fost de apreciat: faptul că evenimentele asociate acestui târg au fost gratuite, accesul făcându-se pe bază de înscriere. Am eu un dinte contra celor care cer bani de la potențialii clienți ca să-și facă reclamă la propriile vinuri.

PS Confirm cele spuse aici de Mihai Vasile. Și încă a fost prea blând.

Vă aștept comentariile pe forum.

1-10 of 14