postat 2 mai 2016, 07:56 de Vie si Vin
[
actualizat la 1 iun. 2017, 11:34
]
Nu sunt fan Facebook, dar la
recomandarea unor persoane mai versate (care mi-au spus că dacă nu am cont pe
Facebook nu exist) am luat în calcul posibilitatea de a-mi face un astfel de
cont. Un prieten apropiat mi-a spus că unele evenimente din lumea vinului sunt
prezentate numai pe Facebook și, deci, ... ar cam fi cazul.În regulă. Am cont, deci exist!
Și constat că sunt evenimente din lumea vinului despre care se vorbește numai
pe Facebook. La unul din acestea am participat joi seară. E vorba de o
degustare de vinuri la Balkan Bistro din incinta Grand Hotel Continental.
Am ajuns ceva mai
târziu (ora 20:00) și, în cazul meu,
e posibil ca acesta să fie motivul pentru care ordinea de sosire a vinurilor și
preparatelor să se fi dat un pic peste cap.
Am primit la început Cuvee
D'Excellence Riesling Italian, Tămâioasă românească de la Terasele Danubiene și, imediat, un tofu grill aromat
cu sos de ghimbir și susan. Numai că, la acest preparat, merge vinul roșu!!!
În scurt timp își face apariția și o porție de crab cakes cu salată de grapefruit. Mă rog, așa este trecută în
meniu.
Cârcotașul din mine (pus pe șotii) i-ar fi spus pârjoale de crab, dar cum crabii nu prea se cultivă (sic!) în
Moldova, aș fi mers pe denumirea de chiftele.
Și nu cred că aș fi departe de adevăr. Dar cum la noi nu e mâncarea bună dacă
nu ai denumiri în engleză, gazdele au ales această denumire. Numai că,
arătându-i fotografia cuiva mai plimbat decât mine prin țări străine mi-a spus
că acest
preparat nu este crab cake!!! Chiar și cei de
pe Wikipedia (deși nu trebuie luat de bun tot ce scrie pe acolo, în special pe
cea în limba română) au altă viziune cu privire la acest preparat.
În fine, indiferent cum s-o numi acesta, a fost foarte bun, iar Rieslingul
italian s-a potrivit de minune. Un vin galben-verziu, sec, cu o aciditate
plăcută. Este cel mai bun vin de la noi din Riesling italian pe care l-am băut
până acum.Nu prea era potrivit, dar după ce am terminat cu acestea, de teamă să nu
se încălzească mai mult decât prevede legea (sic!), am degustat și Tămâioasa
românească, să văd și eu cum se prezintă. Vinificat în demisec, cu arome
pronunțate de flori de tei și soc și o aciditate plăcută. Foarte bun.
Gazdele
au adus apoi vinul roșu, Merlot, Prince
Mircea (pe care l-am lăsat la aerisit) și apoi spaghete de zucchini
cu Camembert, crumbles de migdale și lămâie, adică, mai
pe românește spaghete de dovlecei, cu camembert, migdale măcinate/fărâmițate și lămâie. Apelez
din nou la persoana menționată mai sus care mă întreabă: de ce zucchini și nu dovlecei? Și vine tot ea cu răspunsul: fițe ca să meargă la consumatorul
internațional. Și continuă...
După o reflexie aprofundată și cum
sunt o persoană cu foarte multă imaginație, am ajuns la concluzia că acele două
feliuțe de migdale așezate pe coaja camembertului ar putea fi considerat
într-un roman SF ca un cramble de migdale. Dar aici nu mai este de iertat, e
furt.
O,
ho, hoooo!!! S-a ambalat rău de tot. Dar prin Franța se văd altfel lucrurile.
Acum,
nu știu cum să vă zic, nu am văzut migdalele, nici întregi, nici fărâmițate,
nici măcinate cum e cafeaua, dar preparatul a fost foarte bun. M-aș fi bucurat
să fi avut atunci la îndemână Cuvee
D'Excellence Sauvignon Blanc, dar acest vin a venit mai târziu după ce am
terminat de mâncat acest preparat!!!  Evident, nu puteam să-mi refuz
curiozitatea de a-l degusta. Un vin sec, cu aciditate plăcută și aroma
specifică de mere verzi. Păcat că nu am avut posibilitatea de a-l asocia cu un
preparat culinar din motivul invocat mai sus.
Apropo,
toate vinurile sunt de la Stârmina,
nu de la Starmina. Observația este și pentru
producător (care, dacă a putut să scrie Tămâioasă românească, putea să scrie și
Stârmina), dar și pentru cel care a servit vinul și ar fi trebuit să cunoască
acest lucru. Până una-alta, m-am jucat
un pic cu mobilul și uitați ce a ieșit.La un moment dat a apărut și pastele gnocchi cu ricotta și ciuperci
chanterelle, dar după ce am gustat un pic i-am dus dorul acelui Riesling italian încercat mai înainte.
Cum paharul de vin se golise la... să-i zicem crab cake, nu am îndrăznit să mai
cer.
Salata de primăvară Panzanella cu ouă de
prepeliță, ridichi și dresing vinaigrette nu am văzut-o la față pentru că... nu am fost servit cu așa ceva. Pun
asta pe seama faptului că am ajuns mai târziu la bistro. Am trecut, în sfârșit, la tofu grill aromat cu sos de ghimbir și susan
acompaniat de vinul Prince Mircea. N-are
sens să mai spun ceva despre acest vin pentru că s-a tot scris. În combinația
prezentată m-a uns la suflet.
De celelalte vinuri roșii nu m-am bucurat pentru că nu mi
s-au adus. Bine, nici nu am cerut. În consecință, mi-am păstrat un pic din
acest vin și pentru preparatul următor: antricot
de vită stir-fry cu juliene de legume aromate cu ghimbir.
 Mda, am făcut fotografia după ce am început să consum din
preparat. Luați situația ca atare.
Seara s-a încheiat cu mousse
de ciocolată neagră cu zmeură și biscuiți
de casă,
aromați cu ghimbir și scorțișoară. Combinație delicioasă. Ei, acum ar fi mers
Cuvee D'Excellence Tămâioasă românească, dar... gazdele au
ales să fie servită la început, nu la acest desert.  Opinii de final. În ciuda criticilor pe care le-am făcut, a
fost o seară frumoasă. Eu am venit la o degustare de vinuri. Se poate spune că
a fost o seară Stârmina pentru că
toate vinurile au fost de acolo. Și, la acest capitol, toate au fost foarte
bune. La acest lucru a contribuit nu doar asocierea foarte bună cu preparatele
oferite, ci și faptul că au fost servite la temperatura potrivită pentru
fiecare vin în parte. Spun asta pentru că, în urmă cu aproape o săptămână în
urmă, am servit același Rieslig italian dar adus la o temperatură mai degrabă
potrivită pentru vinurile roșii, nu pentru albe. Și a fost groaznic.
Am savurat toate preparatele care mi-au fost oferite. Și
nu-i lucru minor. E adevărat că aș fi preferat să am acel Sauvignon blanc la
spaghete sau Rieslingul italian la acele paste gnocchi, dar n-a fost să fie.
Am apreciat foarte mult ambianța. Nici aglomerație, nici
oameni puțini. Lume destinsă, discuții pe un ton reținut, civilizat, cum nu am
mai văzut de mult timp.
Am apreciat deschiderea din partea gazdelor. Atât
organizatoarea acestui eveniment, cât și cei care au servit vinurile și
preparatele au fost aproape la orice solicitare sau sugestie. Felicitări!
Eu aș veni cu următoarele recomandări:
1. Meniurile să fie în limba română, fără efuziuni agresive
de termeni din limba engleză. Pentru străini se poate face un meniu în engleză
și cred că s-a rezolvat această problemă.
2. Un pic mai multă atenție la momentul când sunt aduse
vinurile. Poate s-a întâmplat numai la mine, habar nu am. Dar pentru un oaspete
mai pretențios s-ar putea să conteze.
3. Atenție și la modul cum se face rezervarea. Eu m-am
înscris pe Facebook, dar se pare că metoda nu a fost cea mai bună de vreme ce
nu m-am regăsit pe listă când am ajuns acolo.
Mulțumesc gazdelor pentru această seară frumoasă. |
|