Evenimente‎ > ‎

Profilul consumatorului roman de vinuri - sondaj

postat 18 ian. 2018, 08:34 de Vie si Vin   [ actualizat la 18 ian. 2018, 08:49 ]

Astăzi a fost lansat pe Facebook un sondaj pentru conturarea profilului românului care consumă vin. Altfel spus, care este Profilul Consumatorului Român de Vinuri profilul consumatorului de vinuri. Nu știu să se mai fi organizat un astfel de sondaj până acum sau, dacă a fost organizat, nu cred că a fost vreunul recent. M-aș fi așteptat la un astfel de chestionar la inițiativa Patronatului Național al Viei și Vinului, dar probabil că asociația patronală are răspunsuri la acest gen de întrebări și n-o interesează, poate nu are bani să susțină un astfel de demers sau are alte lucruri mai importante de făcut. În aceste condiții, inițiativa Alinei Iancu este salutară și trebuie felicitată pentru asta.

Cum totul este perfectibil pe lumea asta, o să-mi permit să fac câteva observații pe marginea acestui sondaj.

La pct. 3 cred că ar fi trebuit inserată și categoria gimnaziu. Puținii subiecți care sunt în această situație nu intră în categoria fără studii. Mă rog, dacă glumin, fără studii reale pot fi și unii care au diplomă la vreo facultate d-asta obscură.

La pct. 4, nu c-ar fi vreo greșeală, dar inserarea Bucureștiului separat de Muntenia cred că ar fi fost o alegere mai fericită pentru că ar reflecta mai fidel realitatea.

La pct. 8 sunt mai multe aspecte de discutat. Expresia din producția locală, vinul făcut acasă nu este prea clară. Nu se prea înțelege dacă este vorba de vinul propriu sau dacă este vin de țară cumpărat de la terți. Prin extensie, ar putea fi vorba de ambele situații. Dacă s-a vrut să se menționeze distinct ambele situații, atunci termenii potriviți ar putea fi vin din producția proprie, respectiv vin de țară cumpărat.

La pct. 9 aș înlocui expresia inițială cu asta: Vinurile pe care le consumați sunt :

a) la sticlă (eliminat 0,75 pentru că pot fi și la capacități mai mici sau mai mari);

b) la BIB;

c) la PET;

Am inserat și categoria BIB care nu poate fi neglijată. De asemenea, trebuie eliminată precizarea din paranteză de la PET deoarece acesta se găsește și în magazine, nu doar în cazurile menționate în forma inițială.

La pct. 11 varianta de la cramă poate include și micul producător. Dacă se dorește separarea, atunci ar fi trebuit inserată și o variantă distinctă pentru acesta.

La pct. 12 selecția este foarte limitată. Ar fi trebuit menționate toate categoriile de vinuri. Pe lângă vinul spumant ar fi trebuit menționate vinurile spumoase, vinurile petiante, vinurile perlante. Dar mi-e teamă că sub această titulatură inițiatorul sondajului a vrut să includă toate vinurile efervescente. Și impresia asta e dată de faptul că...

...la pct. 13. se face referire doar la spumant!!! Ori, nu doar acesta face parte din categoria vinurilor... cu bule.

Formularea de la pct. 15 atinge într-o măsură aspectele menționate la pct. 16, deci în opinia mea ar trebui reformulat sub forma: La cine/ce apelați pentru a cumpăra un vin? Și ar fi:

a) specialist;

b) prieten;

c) internet;

d) reviste de specialitate;

e) alegerea îmi aparține (eliminată expresia în funcție de varietatea locului de unde îl cumpăr că asta ține de criteriile de la următoarea întrebare).

La pct. 16 lipsește un criteriu foarte important: asocierea cu mâncarea ce urmează a fi servită.

La pct. 19 întrebarea este greșit formulată pentru că vinurile nu se numesc Fetească neagră, albă sau regală, ci sunt făcute din soiurile respective. Pe de altă parte, dacă sunt întrebări care au 10 răspunsuri, ar putea fi completată și aici cu încă 5 (de exemplu) în ordinea suprafețelor ocupate în România: Băbească neagră, Tămâioasă românească, Grasă de Cotnari, Crâmpoșie, Busuioacă de Bohotin, Galbenă de Odobești.

La pct. 22, întrebarea ar trebui completată cu ceva de forma în majoritatea cazurilor pentru că poate în unele cazuri a fost bine, iar în altele nu a fost bine.

Întrebarea de la pct. 23 ar fi mai bine poziționată înaintea întrebării 15, iar întrebarea de la pct. 24 după cea de la pct. 20 pentru că ar fi o mai bună continuitate.

 

Astea fiind zise, să așteptăm rezultatele sondajului și să sperăm că data viitoare forma acestuia va fi mai inspirată. Eventual, poate se trezesc și cei care ar avea cel mai mult de câștigat de pe urma unui astfel de sondaj.

Comments