Skip to main content

Dacă m-am văzut cu treburile rezolvate la vie, am revenit în București să vedem ce noutăți apar pe piața vinurilor. Prima destinație a fost Laboratorul de Cocktail-uri unde pe 26 mai a avut loc evenimentul Rose pe buzele tuturor! organizat de A lu’ Manole și Berbecutio care au scos la bătaie rose-urile alese de ei. Unele vinuri (cele de la Carastelec, Rătești, Cotnari și Crama Histria) mai fuseseră încercate de mine cu alte ocazii (Marvin, Diana 4, ReVino). Eram interesat, în special, de celelalte. Așa că nu am stat prea mult pe gânduri.Inițial, lista era formată din:

01. Friza Rose- Crama Carastelec
02. Metaph Rose- Gramma
03. Pinot Noir Rose- Crama Carastelec
04. Mirachi Feteasca Neagra Rose- Crama Histria
05. Cuvee Visan Rose- Gramma
06. Cuvee Dolete Rose (Pinot Noir, Busuioaca de Bohotin si Shiraz)- Crama Tohani
07. Misterium Rose- Jidvei
08. Issa Pinot Noir Rose- Crama La Salina
09. Menestrel Rose- Crama Rotenberg
10. Ammos Rose- Crama Histria
11. Har Rose- Dagon

Între timp, au mai apărut:

12. Busuioacă de Bohotin – Casa de Vinuri Cotnari;
13. Rose – Rătești.

Vinurile (pe care le prezint cu caracteristicile care mă interesau pe mine) au fost servite în următoarea ordine:

01. Friza (Crama Carastelec), 2016, Pinot noir 100%, vin petiant, alcool – 11,5°, demisec (11 g/l), aciditate – 6,6 g/l, 25 lei;

02. Vinca (Crama Carastelec), 2016, Pinot noir 100%, alcool – 12°, sec (3,5 g/l), aciditate – 6,8 g/l, 27lei;

03. Rose (Crama Rătești) 2016, Pinot noir 85%, Merlot 15%, alcool – 12,8°, demisec (4,8 g/l), aciditate – 6 g/l, 26 lei;

04. Har (Crama Dagon) 2016, Cabernet Sauvignon 55%, Syrah 45%, alcool – 11,5°, sec (1 g/l), aciditate – 6,8 g/l, 38 lei;

05. Metaph (Gramma), 2016, Fetească neagră 55%, Merlot 40%, Busuioacă de Bohotin 5%, alcool – 10,5°, demisec (11 g/l), aciditate – 6,3 g/l, 28 lei;

06. Cuvée Visan (Gramma), 2016, Fetească neagră 55%, Merlot 40%, Busuioacă de Bohotin 5%, alcool  – 11°, sec (7 g/l), aciditate – 6,3 g/l, 38 lei;

07. ISSA (Crama La Salina), 2016, Pinot noir 100%, alcool – 12,5°, sec, aciditate, 30 lei;

08. Cuvée Dolette (Tohani România), 2016, Pinot Noir, Busuioaca de Bohotin si Shiraz, alcool – 13°, sec (2,8 g/l), 45 lei;

09. Mysterium (Crama Jidvei), 2016, Cabernet Sauvignon 50%, Pinot noir 40%, Syrah 10%, ca în 2015 (Producătorul spune doar că soiurile sunt menționate în ordine descrescătoare. Eu înclin să cred că e aceeași proporție ca în 2015), alcool – 12,5°, sec (3,5 g/l), aciditate – 6,73 g/l (N.B. Informații primite pe 8 iunie), 40 lei;

10. Rapsod (Cramele Rotenberg), 2016, Merlot 100%;

11. Mirachi (Crama Histria), 2016, Fetească neagră 100%, alcool – 13,56°, sec (2,01 g/l), aciditate – 5,8 g/l, 29 lei;

12. Ammos (Crama Histria), 2016, Cabernet Sauvignon 2/3, Fetească neagră 1/3 (valori aproximative), alcool – 13,6°, sec (4 g/l), aciditate – 5,7 g/l, 46,9 lei;

13. Busuioacă de Bohotin (Casa de Vinuri Cotnari), 2015, Busuioacă de Bohotin 100%, alcool – 13,5°, demisec (11,4 g/l), aciditate – 6,45 g/l, 36 lei.

Foarte pe scurt despre vinuri…

Primul a fost Friza cu care ne-am deschis apetitul. Este un vin petiant plăcut, ușor, proaspăt, care merge consumat în orice anotimp. Îl știam din martie de la Marvin când s-a făcut lansarea.

A urmat Vinca.  L-am degustat tot atunci. Pinot noir-ul din partea aia a țării iese foarte bine. Foarte bun și acesta.

Rose-ul de Rătești îl știam de la Diana 4. Cupajul Pinot noir și Merlot e o combinație fericită din care a rezultat un vin foarte reușit. Totuși, aș fi preferat ca vinul să fie servit după vinurile seci. În fine, trecem mai departe.

Har… Un vin sec, cupaj de Cabernet Sauvignon cu Syrah. Provocator. Ce poate să iasă din această combinație de soiuri… Bestial! La acest moment a venit și Mihnea Vasilache, proprietarul Dagon, care a făcut o prezentare a firmei și a modului cum alege să realizeze vinurile. În opinia mea, cel mai bun vin de până acum.

După un vin sec, a urmat un alt vin demisec, Metaph de la Gramma. Un vin fructat, ușor, care cred că merge foarte bine pentru sezonul cald.

Tot de la Gramma a urmat Cuvée Visan. Același cupaj, dar vinificat în sec. De remarcat că ambele au foarte puțin alcool (10,5-11 grade). Acesta mi-a plăcut mai mult decât cel anterior.

A urmat ISSA, rose-ul favorit al lui Berbecutio care a ținut să ne spună și cu această ocazie că ar fi trebuit să câștige titlul de cel mai bun vin rose la concursul de la Comana. Vin fără miros, dar cu gust foarte plăcut (combinație pe trend, zice același Berbecutio). Un vin foarte bun, nimic de zis, dar insistenta cu care s-a încercat să ni se inoculeze ideea că ar fi cel mai bun rose din România a iritat.

Slavă Domnului, după un vin sec urmează tot un vin sec:  Cuvée Dolette. Zăbovesc ceva mai mult la acest vin. În fișa tehnică se menționează că este obținut din mai multe soiuri de Busuioacă. Din informațiile mele, în plantația lor nu sunt mai multe soiuri de Busuioacă, ci două clone de Busuioacă de Bohotin, fiecare cu caracteristicile ei. Totuși, în anunțul cu privire la eveniment se menționează că ar fi un cupaj de Pinot Noir, Busuioaca de Bohotin si Shiraz. Discuția cu Daniel Costache lămurește lucrurile: sunt cele 3 soiuri. Vinul are complexitate, prospețime, sunt prezente notele de trandafir.

A urmat Mysterium. O altă combinație de 3 soiuri care mi-a plăcut foarte mult. Aș mai fi stat la analizat, dar…

…a venit poate prea repede Rapsod (nu Menestrel, cum era anunțat inițial) de la Cramele (eu știu că e doar una) Rotenberg. Un gust surprinzător. La început toți de la masă simțim ceva care duce către țaic (drojdia aia de bere care se folosește la obținerea pâinii de casă) pe care nu-l luăm nici drept calitate, nici defect, dar la final, eu am simțit o ușoară urmă de mucegai. La masa vecină două persoane au fost destul de vehemente: vin de tomberon!!! Cam dură caracterizarea, dar este cert că a lăsat o impresie foarte neplăcută.

A urmat vinul Mirachi (dragoste sau jale, în dialectul aromân, în funcție de context), favoritul prietenului meu, Bogdan Cristea, care-mi spunea la Revino, acolo unde l-am degustat prima dată, că-i aduce aminte de mirosul din vie al strugurilor de Căpșunică pe care-l simțea în copilărie. Mirachi este un vin sec din Fetească neagră având o culoare intensă trandafirie, gust intens de căpșuni și ceva zmeură, un pic cam greu pentru mine. Nu e favoritul meu dintre rose-uri, dar au fost persoane care l-au apreciat la momentul respectiv.

Ca și la ReVino, Ammos (nisip, în limba greacă) mi-a plăcut mai mult decât Mirachi. Are o complexitate și, în același timp, o finețe care-mi place.

Ultimul vin degustat a fost Busuioacă de Bohotin din gama Cotnari Domenii. A fost realizat în ferma Cârjoaia care aparține de centrul viticol Cucuteni. Caracteristici școală pentru un vin din acest soi. Vinificare clasică în demisec. Sunt sigur că are destui fani.

Și cam asta a fost. Și acum concluzii de final.

Un eveniment de apreciat. Momentul ales pentru o astfel de degustare este foarte bun. Vinurile rose merg, în general, vara și, pentru cei care nu au putut să deguste alte rose-uri la evenimentele majore anterioare, a fost o bună ocazie să vadă care ar putea fi preferințele pentru sezonul estival cu atât mai mult cu cât unele vinuri nu s-au găsit la târguri, festivaluri șamd. Din această selecție, preferințele mele sunt (în ordine): Har, Mysterium, ISSA, Rose Rătești, Cuvée Visan și Ammos. S-a simțit lipsa rose-urilor premiate recent (aspect remarcat și de alții) de la S.E.R.V.E. și Sâmburești, dar dacă astea au fost alegerile organizatorilor, ne rezumăm la acestea.

Ordinea de servire a fost haotică (zig-zag sec-demisec) mergându-se pe ideea de a fi grupate în funcție de producător. Alegere total neinspirată, în opinia mea.

Să mai remarc faptul că Berbecutio a fost pe post de mentor pentru A lu’ Manole (adică, Geia Manole pe numele din buletin) care a avut un debut efervescent în genul acesta de acțiuni. Laboratorul de Cocktal-uri a fost o alegere inspirată. Acces relativ ușor, spațiu corespunzător, vinurile au fost răcite la temperatura adecvată. Cu sonorizarea au fost ceva probleme, dar unde nu sunt. Totuși, este bine ca pe viitor, atunci când se fac prezentări, să se asigure un volum al muzicii suficient de mic astfel încât cei prezenți să audă ce spun prezentatorii.

Câte ceva despre producători. Cred că aceștia ar trebui să acorde o atenție adecvată informațiilor despre vinurile lor. Din respect față de client, cred că fiecare vin scos la vânzare ar trebui să aibă o fișă tehnică prezentată pe site-ul propriu. Să aibă o idee despre ce vin este vorba. Iar informațiile ar trebui actualizate. Dacă nu găsesc informațiile necesare pe site-ul producătorului, atunci unde ar putea atunci să le găsească?

Cei care au avut informații publice complete, despre vinurile lor au fost cei de la Crama Carastelec și Casa de Vinuri Cotnari. Felicitări! Unii aveau fișa tehnică a vinurilor din gamă, dar erau din ani anteriori (Tohani România). Mulți aveau pe site-ul lor vinurile din 2016, dar nu aveau fișa tehnică. Sunt câteva vinuri la care nu am găsit o fotografie actualizată către care să pun legătura!!!

Pentru acuratețea informațiilor despre vinuri am fost nevoit să sun la producători. În cazul cramelor Gramma și Histria am avut niște discuții foarte plăcute chiar cu proprietarii (Marian Olteanu, respectiv Paul Radovan-Fulea) lămurind toate aspectele care mă interesau. În cazul cramelor Rătești și Dagon am primit informațiile de la managerii de vânzări (Marius Dumitru, respectiv Sebastian-Florian Ion). În cazul ISSA l-am sunat pe domnul Ovidiu Maxim care mi-a recomandat să trimit un email. L-am trimis. Tot un email am trimis și la Jidvei primind răspuns 8 zile mai târziu. Despre Rapsod 2016 nu am găsit date pe site. Am încercat să vorbesc cu Roxana Ana, dar nu a fost de găsit.

Dacă mi-a scăpat ceva sau informațiile nu sunt riguros exacte aștept să fiu contactat. Voi actualiza informațiile pe măsură ce primesc răspunsurile.

Lasă un răspuns

error: Acest continut este protejat la copiere!