Alegerea soiurilor de viță-de-vie

Ce soiuri de viță-de-vie recomandați pentru zona Crișana? Formă de relief: câmpie, Salonta, jud. Bihor.

Care sunt cele mai rezistente la boli dintre soiurile de masă și de vin care să necesite mai puține stropiri cu chimicale?

 

Am plecat de la această solicitare multiplă care să clarific câteva aspecte necunoscute publicului larg.

Un sfat de specialitate ar putea veni din partea inspectorului viticol al zonei respective. Îl puteți identifica de aici.  

În mod normal, vița-de-vie se plantează în regiunile viticole prevăzute în Ordinul 1905/2018pentru aprobarea nominalizării arealelor viticole și încadrării localitățilorpe regiuni viticole, podgorii și centre viticole.

În acest caz concret, solicitantul se încadrează la regiunea viticolă a Crișanei și Maramureșului, dar dacă analizăm în amănunt, localitatea respectivă nu se încadrează în niciuna din podgoriile componente ale acestei regiuni sau în vreun centrru viticol independent. Cea mai apropiată localitate viticolă este Ineu aflată la 61 km de localitatea menționată. Ori distanța asta este foarte mare. În plus, este vorba de o zonă de câmpie, deci nepotrivită pentru cultura viței de vie.

Totuși, pentru cultura viței-de-vie pe lângă casă, teoretic se poate planta orice soi. Practic, ar trebui să fie un soi prevăzut în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România pentru anul 2020

În acest caz concret, solicitantul dorește să planteze soiuri rezistente. Un punct de plecare poate fi aici unde sunt menționate soiurile românești rezistente. Dacă dorește și alte soiuri trebuie să-și îndrepte atenția către cele din Catalog. 

Comments