Vița-de-vie‎ > ‎Soiuri‎ > ‎Nobile‎ > ‎

Fișa de caracterizare a soiului (elitei hibride, clonei)

postat 17 feb. 2021, 03:16 de Vie si Vin   [ actualizat la 17 feb. 2021, 03:17 ]

I. Date generale:

- denumirea soiului;

- locul unde a fost creat;

- metoda de ameliorare;

- părinții;

- anul când s-a efectuat hibridarea;

- anul când s-a efectuat alegerea elitei hibride;

- persoana care a făcut alegerea elitei hibride;

- anul plantării pentru încercarea prealabilă (în câmpul comparativ);

- anul plantării în câmpul oficial de încercare;

- numărul butucilor existenţi, pe vârste;

- portaltoii folosiţi la încercare si afinitatea la altoire;

- prinderea la altoire;

- comportarea în plantaţii (% goluri, % butuci productivi);

- portaltoiul recomandat pentru producţie.

II. Caracterizarea botanică:

- vigoarea butucului (bonitare scara 1-5);

- durata perioadei de vegetaţie (dezmuguritul, înfloritul, pârga, maturitatea de consum, căderea frunzelor);

- fertilitatea si productivitatea - tipul morfologic si funcţional al florii;

                                            - accidente florale (meiere, mărgeluire);

- coeficientul de fertilitate absolut;

- coeficientul de fertilitate relativ;

- indicele de productivitare absolut;

- indicele de productivitare relativ;

II. Caracterizarea agrobiologică și tehnologică:

- epoca de coacere;

- mărimea strugurelui;

- mărimea bobului (greutate medie);

- compoziţia chimică a mustului (zaharuri, aciditate).

- rezistenţa la ger (% ochi viabili), secetă, brume, boli (mană, oidium, mucegai) și dăunători.

- rezistența la păstrarea în depozit si durata păstrării;

- rezistenţa la transport;

- producţia si regularitatea ei (minimum 3 ani) - reală, la butuc (kg), calculată la ha (t), marfă %;

- direcţia de producţie.

 

Observație: toate însuşirile soiului se prezintă comparativ cu un soi de referinţă.