Vița-de-vie‎ > ‎Soiuri‎ > ‎Nobile‎ > ‎

Fișa soiului (elitei hibride, clonei)

postat 17 feb. 2021, 03:14 de Vie si Vin   [ actualizat la 17 feb. 2021, 03:19 ]

I. Date generale asupra soiului:

-          denumirea soiului;

-          locul unde a fost creat;

-          metoda de ameliorare;

-          părinții;

-          anul când s-a efectuat hibridarea;

-          anul când s-a efectuat alegerea elitei hibride;

-          persoana care a făcut alegerea elitei hibride;

-          anul primei înmulţiri vegetative.

II. Caracterizarea botanică a soiului:

 - dezmugurit     - culoare; perozitate;

 - lăstarul          - culoare, perozitate;

       - frunza adultă - perozitate; lobie; sinusuri (laterale peţiolar).

       - floarea          - tipul morfologic si funcţional;

       - strugurele     - forma, mărimea, compactitatea.

       - bobul            - forma, mărimea, culoarea și grosimea pieliţei, nr. de seminţe, consistenţa pulpei;

       - mustul          - culoarea mustului, aroma;

       - coarda          - culoarea, porozitatea;

       - alte caracteristici.

III. Caracterizarea agrobiologică si tehnologică

 - creşterea si vigoarea - creşterea medie anuală (cm);

                                       - diametrul coardei (mm);

      - date fenologice         - dezmuguritul, înfloritul, pârga, maturitatea de consum, căderea frunzelor.

      -  fertilitatea               - coeficientul de fertilitate absolut;

                                       - coeficientul de fertilitate relativ;

      - gradul de meiere si mărgeluire %;

      - greutatea medie a strugurelui (g);

      - compoziţia mecanică a unui kg. de struguri - greutatea ciorchinilor (g);

                                                                       - greutatea boabelor (g);

      - greutatea medie a bobului (g);

      - compoziţia a 100 boabe                            - pieliţă, pulpă (g) seminţe (g si nr.);

      - compoziţia chimică a mustului (zaharuri g/l, aciditate g/l H2SO4);

      - aprecierea  organoleptică a strugurilor - notă la degustare;

      - rezistenţa la iernare a strugurilor (cu indicarea temperaturii minime absolute);

      - rezistenţă la secetă, boli şi dăunători;

      - rezistenţa la păstrare si transport;

      - producţia și regularitatea ei (minim 3 ani)- reală la butuc (kg), calculată la ha (t), marfă %;

      - direcţia de producţie.