Concursul de Spumante Românești

Crama Știrbey, Prince Știrbey, rosé extrabrut

postat 11 feb. 2021, 00:42 de Vie si Vin   [ actualizat la 16 feb. 2021, 21:27 ]

Despre Crama Știrbey am vorbit cu o lună în urmă. Astăzi vă prezint campionul ediției a 3-a  a Concursului de Vinuri Spumante Românești: Prince Știrbey, rosé extrabrut.

Acest spumant a fost lansat în mai 2014. Produsul de față este obținut prin metoda tradițională din soiul Novac, recolta 2013. Vinul de bază a fost fermentat în bazine de inox, apoi maturat timp de 6 luni în butoaie de lemn și fermentat a doua oară în sticle. Dupa 4 ani de învechire pe drojdie în sticlă, a fost degorjat în primavara lui 2019, fără dozaj.

În clasamentul general de la ediția a 3-a a Concursului de Vinuri Spumante Românești, București-Iași-Nisa, spumantul Prince Știrbey, rosé extrabrut a ocupat primul loc. 

Aveți mai jos note de degustare întocmite de Rod Smith MW și Iulia Scavo DipWSET, jurați în comisia de la Nisa.

Rod Smith MW - Small bubbles, reasonably persistent. Bright pink colour. Fresh citrus and peach aromas. Good phenolic and acid balance, bright red berry and apple fruit. Pleasant.

Iulia Scavo DipWSET - Medium salmon, nose is richly autolytic, nutty, toasted, with lots of fresh cherry notes. Dry and textured, bubbles are fine, it shows elevated acidity, and light phenolics. Intense flavours intermingling some smoke, toast, autolysis, cherry, cherry pit, it is juicy, fresh while finish that is medium plus, very good wine.

Carastelec, Carassia, rosé brut

postat 9 feb. 2021, 00:45 de Vie si Vin   [ actualizat la 9 feb. 2021, 00:45 ]

Despre Crama Carastelec am vorbit cu puțin timp în urmă. Astăzi discutăm despre vicecampionul ediției a 3-a  a Concursului de Vinuri Spumante Românești: Carassia, rosé brut.

Reamintesc faptul că acest spumant a fost lansat în mai 2017. Durata de maturare a acestuia este de 22 de luni asigurându-se în acest fel o bună autoliză.

De remarcat că producătorul a obținut cu acest tip de spumant o medalie de argint în 2017 la The Champagne and Sparkling Wine World Championship (CSWWC).

În clasamentul general de la ediția a 3-a a Concursului de Vinuri Spumante Românești, București-Iași-Nisa, spumantul Carassia rosé brut a ocupat locul 2. 

Aveți mai jos note de degustare întocmite de câțiva din jurații din comisia de la Nisa.

Elizabeth Gabay MW - Pretty salmon pink, fine persistent mousse. Creamy red fruit, lovely intensity of red berries and fresh acidity. Delicious, pretty, balanced.

Rod Smith MW - Very foamy and frothy mousse. Salmon colour. Slightly bitter phenolic grip. Redcurrant and leafy fruit. Dry and lean finish.

Iulia Scavo DipWSET - Pale salmon, nose is discreet, offering some red berries, red cherry, blossoms such as peony, few autolysis. On the palate the wine is dry and supple, bubbles are tonic, fizzy, acidity is elevated, phenolics are light, with slightly bitter touch that keeps it fresh. A long, dry finish, good/ very good.

Cramele Recaș, Muse Stars, alb brut

postat 7 feb. 2021, 14:50 de Vie si Vin   [ actualizat la 7 feb. 2021, 23:20 ]

Ca și în cazul altor producători, istoria Cramelor Recaș începe în 1949 când, în baza Decretului nr. 319/30 iulie 1949, apar primele GAC-uri (gospodării agricole colective). Un an mai târziu, acestea își schimbă denumirea în GAS-uri (gospodării agricole de stat), iar din 1967 ele se transformă în IAS (întreprinderi agricole de stat). IAS Recaș va parcurge toate aceste etape. 

După căderea comunismului, IAS Recaș se va reorganiza, în baza HG 194/22 martie 1991, înființându-se SCA Agroindustriala Recatim. 

Din 1998, plantațiile viticole sunt concesionate societății Vintners Transilvanian din care făceau parte Gheorghe Iova, Ioan Georgiu și Philip Cox. Preluarea activelor a fost un proces finalizat în 2004. În scurt timp, SCA Agroindustriala Recatim îți schimbă numele și devine Cramele Recaș, iar Vintners Transilvanian devine Cramele Recaș Prod.

Astăzi, după cifra de afaceri, Cramele Recaș este cel mai mare producător de vinuri și unul din cei mai mari producători de vinuri spumante din România.

La sfârșitul anului 2020 suprafața viticolă a Cramelor Recaș era de 1.131 ha, din care 577 ha de soiuri albe (Chardonnay 61 ha, Fetească albă 3 ha, Fetească regală 161 ha, Muscat Ottonel 46 ha, Pinot gris 76 ha,  Riesling italian 19 ha, Riesling de Rin 35 ha, Sauvignon blanc 158 ha, Tămâioasă românească 3 ha, Traminer roz 4 ha, Viognier 9 ha) și 554 ha de soiuri roșii (Alicante Bouschet 22 ha, Cabernet franc 14 ha, Cabernet-Sauvignon 179 ha, Cadarcă 3 ha, Fetească neagră 48 ha, Merlot 189 ha, Negru de Drăgășani 3 ha, Novac 1 ha, Pinot noir 81 ha, Syrah 15 ha).

Primele experimente de obținere a unui vin spumant au fost făcute la IAS Recaș în perioada 1967-1970, fiind produs prin metoda tradițională. După 1989, producția a fost relansată din ambiția oenologilor de atunci, acționarilor de acum, Gheorghe Iova și Ioan Georgiu. Astfel, primul spumant alb, Perla Banatului, a fost obținut în 1993, prin metoda tradițională, din soiurile Mustoasă de Măderat și Fetească regală, iar cel rose din soiul Pinot noir. Producția acestui spumant se oprește în 1998 odată cu venirea în grupul de acționari a lui Philip Cox.

Producția se reia în 2013 când apar primele spumante din gama Sole obținute prin metoda Charmat, spumantizarea fiind făcută în Italia. Cel alb era obținut din Chardonnay, iar cel rose din Pinot noir. Această gamă a fost înlocuită în 2016 cu gama Domeniile Recaș în care spumantele sunt obținute tot prin metoda Charmat, dar spumantizarea se face în Germania. Cel alb este obținut din Chardonnay, iar cel rosé din Cadarcă, Cabernet-Sauvignon și Cabernet franc. Tot în 2016 a fost reluată producția de spumante obținute prin metoda tradițională. Muse Stars este spumant brut obținut exclusiv din Chardonnay. 

În clasamentul general de la ediția a 3-a a Concursului de Vinuri Spumante Românești, București-Iași-Nisa, spumantul Cramele Recaș, Muse Stars, alb brut, a ocupat locul 3. 

Aveți mai jos note de degustare întocmite de câțiva din jurații din comisia de la Nisa.

Elizabeth Gabay MW - Lemon yellow, persistent, fine fizz. Fine lime and kerosene and white flowers character – like a sparkling Riesling. Some fruit coming through as it warms up.

Rod Smith MW - Golden colour. Fine mousse, medium persistent. Baked fruit, bready, some lees. Rich. Slightly bitter and rough acidity and extract. Good length though.

Iulia Scavo DipWSET - Complex, autolytic, slightly terpenic, showing a bit of resin, then come brioche, biscuit aromas. Dry, a bit “dosé”, but clean, with fine bubbles, both long and large, offering body, texture, and meanwhile acidity is medium plus, finish brings some pleasant bitterness like zests. 

Bruno Scavo ASI Diploma - Balanced, with almost full sensation when it warms up, minty, some terpens, quite long, supple, and aromatic.

Bucium, Festiv, Muscat alb dulce

postat 1 feb. 2021, 12:15 de Vie si Vin   [ actualizat la 1 feb. 2021, 12:24 ]

Despre Bucium Iași am mai vorbit cu câteva săptămâni în urmă când am prezentat spumantul Festiv rosé dulce. În consecință, nu mai reiau istoricul producătorului. Vă spun doar că din cele 250 de ha, acesta deține o suprafață de 17 ha de Muscat Ottonel.

Spumantul Muscat alb dulce face parte tot din gama Festiv. Este un  spumant obținut prin metoda Charmat, folosind procedeul tehnologic românesc Muscat Spumante. Acest procedeu este asemănător cu procedeul Asti Spumante, dar în cazul de față este obținut din soiul aromat Muscat Ottonel.

În clasamentul general de la ediția a 3-a a Concursului de Vinuri Spumante Românești, București-Iași-Nisa, spumantul Bucium Festiv, Muscat alb dulce a ocupat locul 4. De asemenea, a ocupat primul loc la categoria spumantelor albe obținute prin metoda Charmat și primul loc în preferințele feminine.

Aveți mai jos note de degustare întocmite de câțiva din jurații din comisia de la Nisa.

Elizabeth Gabay MW - Pale lemon, medium persistent fizz. Melon and ginger aromas. Very spicy, rather nice balance to the sweetness. Zesty citrus acidity.

Rod Smith MW - Frothy and foaming mousse. Pale straw colour. Baked apple and grape aromas. Slight phenolic edge at the back. A little powdery.

Iulia Scavo DipWSET – Attractive nose, terpenic, Torrontes style, tropical, balsamic, shiso. Sweet, with tiny bubble, medium acidity, and alcohol is low, however balanced and intensely scented:  tangerine, terpenes.

Bruno Scavo ASI Diploma - Pale lemon yellow, very good, aromatic, salivating, bubbles and sugar are balanced.

Balla Géza Clarus, alb brut

postat 30 ian. 2021, 08:25 de Vie si Vin   [ actualizat la 31 ian. 2021, 23:11 ]

Societatea Wine Princess, cunoscută mai bine sub numele de Crama Balla Geza, a fost înființată pe 5 iulie 1999. Producătorul deține în proprietate o suprafață de 115 ha de vie, din care Chardonnay 4 ha, Fetească regală 2 ha, Furmint 4,5 ha, Muscat Ottonel 3 ha, Mustoasă de Măderat 1 ha, Pinot gris 2 ha, Riesling de Rin 4,5 ha, Riesling italian 5 ha, Sauvignon blanc 6,5 ha, Traminer roz 2 ha, Tămâioasă românească 1 ha, Burgund mare 6 ha, Cabernet franc 7,7 ha, Cabernet-Sauvignon 17,3 ha, Cadarcă 15 ha,Fetească neagră 12 ha, Merlot 4,5 ha, Pinot noir 14 ha, Syrah 2,5 ha. De asemenea, are în arendă 2 ha de Mustoasă de Măderat.

Primul spumant, alb brut, obținut din Mustoasă de Măderat, producția anului 2013, prin metoda tradițională, a fost lansat pe piață la sfârșitul anului 2014. Doi ani mai târziu era lansată pe piață și varianta brut rosé, produsă din soiurile Cadarcă și Merlot.

În clasamentul general de la ediția a 3-a a Concursului de Vinuri Spumante Românești, București-Iași-Nisa, spumantul Balla Géza Clarus, alb brut, a ocupat locul 5. Aveți mai jos note de degustare întocmite de câțiva din jurații din comisia de la Nisa.

Elizabeth Gabay MW - Persistent medium size bubbles. Soft creamy. Black fruit like a Blanc de noirs, ripe floral, good weight, fresh acidity, very classic. Creamy with long fine, citrus mineral acidity. 

Rod Smith MW - Large bubbles, but persistent. Ripe baked apple fruit aromas, some autolysis. Rounded acidity and good depth. Fresh fruit flavours, rich and long. Very pleasant, if a little simple.

Iulia Scavo DipWSET – Pale and bright, with fine bubbles, the nose shows apple aromas, in a simple, though intense style.  Dry, acidity is high, bubbles are tonic, and finish is punchy, malic, corresponding with its apple, citrus aromas and flavours. Diminished length, however a good wine.

Bruno Scavo ASI Diploma - Pleasant, with a peculiar aromatic character, showing ripeness, maturity of the aromas, in an almost oxidative way, very different from the classic style.

The Iconic Estate, Rhein Extra – Impérial, alb brut

postat 13 ian. 2021, 02:57 de Vie si Vin   [ actualizat la 30 ian. 2021, 09:00 ]

Istoria producției de spumante începe în 14 martie 1892 când frații Rhein au înființat pivnița de vinuri "Rhein & Co". în Azuga. În 1903 produce pentru prima dată spumant, iar în 1906 succesul ei este recunoscut ca atare la Expoziția Generală din România.

În meniul oferit invitaților la banchetul organizat pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, cu prilejul serbărilor încoronării regelui Ferdinand, se regăsea și un spumant brut, Rhein Extra, produs de firma celor doi frați.

Instaurarea comunismului în România produce schimbări notabile. La 11 iunie 1948 "Rhein & Co. Azuga" se naționalizează, pe 25 august i se schimbă denumirea în Fabrica "Poporul", iar pe 18 octombrie se desființează. Fabrica de spumante și depozitul de vinuri din Azuga trec la Fabrica de Bere Azuga. Pe fondul unei cereri ridicate de spumante, în 1957 se redeschide unitatea de producție.

După căderea comunismului, fabrica este privatizată, fiind preluată în 1999 de Cramele Halewood. 

Alexandrion Grup România a fost înființată în 6 decembrie 2000 de către sirianul Nawaf Salameh. În martie 2018 The Alexandrion Holdings Limited achiziționează cele 6 companii deținute de Grupul Halewood, respectiv Halewood Organic, Halewood România, Halewood Wines, Vitis Murfatlar, Domeniile Halewood și Cramele Halewood.

Cea din urmă a fost redenumită ulterior în The Iconic Estate, lansarea oficială fiind făcută pe 23 mai 2019. 

În portofoliul producătorului sunt vinuri spumante din gamele Prahova Valley (metoda Charmat), Millenium (metoda Charmat) și Rhein Extra (metoda tradițională). După cifra de afaceri, ocupă locul 6 la nivel național în producția de vinuri și este unul din cei mai mari producători de spumante din România. 

În clasamentul general de la ediția a 3-a a Concursului de Vinuri Spumante Românești, București-Iași-Nisa, spumantul de la The Iconic Estate a ocupat locul 6. Aveți mai jos note de degustare întocmite de câțiva din jurații comisiei de la Nisa.

Rod Smith MW - Simple frothy mousse. Fresh lime and apple aromas. Fruity and appealing. Balanced acidity and fruitiness. Not complex, but pleasant.

Bruno Scavo ASI Diploma - Pleasant, smooth, with peculiar confected aromas. Fresh with tonic bubbles, some bitter character, such as grapefruit peel.

Crama Știrbey, Prince Știrbey, alb brut

postat 11 ian. 2021, 23:18 de Vie si Vin   [ actualizat la 11 ian. 2021, 23:34 ]

 

Crama Știrbey, cunoscută la Registrul Comerțului sub numele de Agricola Știrbey, a fost înființată pe 26 mai 2000. În spate acesteia este o istorie frumoasă, bogată în realizări, oprită din cursul ei firesc de regimul comunist.Crama are o colaborare de lungă durată cu oenologul Oliver Bauer.

Producătorul deține o suprafață de vie de 23 de ha din care 6,5 ha cu Crâmpoșie selecționată, câte 3 ha cu Sauvignon blanc, Friulano și Tămâioasă românească, 2,5 ha de Cabernet-Sauvignon, câte 1,5 ha cu Merlot, Negru de Drăgășani și Novac și 0,5 ha de Fetească regală.

Primul spumant de la această cramă a fost produs într-o ediție limitată de 5.000 de sticle și lansat pe 25 februarie 2011. A fost obținut prin metoda tradițională din soiul Crâmpoșie selecționată din producția anului 2008. 

Trei ani mai târziu, pe 2 aprilie 2014, a fost lansat un spumant obținut tot prin metoda tradițională, dar din Fetească regală, producția 2007, într-o serie cu adevărat limitată, de 300 de sticle.

În momentul de față, spumantele albe se obțin numai din soiul Crâmpoșie selecționată.

În clasamentul general de la ediția a 3-a a Concursului de Vinuri Spumante Românești, București-Iași-Nisa, spumantul Știrbey, Prince Știrbey, alb brut a ocupat locul 7. Aveți mai jos note de degustare întocmite de câțiva din jurații din comisia de la Nisa.

Elizabeth Gabay MW - Darker lemon yellow, fine fizz. Leesy, with vanilla aromas. Ripe white and yellow peach – soft, sun-kissed ripeness with fresh acidity. As it warms up structure becomes more evident on the palate. Very correct.

Rod Smith MW – Relatively quick to dissipate bubbles. Baked leesy and autolytic notes with custard apple fruit. Juicy fruit flavours. Rich palate with a hint of residual sugar to off-set the acidity, well balanced. Simple, but pleasant.

Iulia Scavo DipWSET - Clean, nutty, with notes of fresh apple, peach compote, very young, with a reductive hint of smoke, of toast. Dry, leesy, acidity is high, phenolics are dense, but integrated with the silky texture, with elegant flavours of peach, apricot, light toast. Long, lingering with elegancy. Excellent.

Bruno Scavo ASI Diploma - Nose is complex, showing fresh fruit, smokiness, noble autolysis, and balanced, complex, fresh, plain, very good.

Carastelec, Carassia Blanc de blancs, alb brut

postat 8 ian. 2021, 12:35 de Vie si Vin   [ actualizat la 11 ian. 2021, 05:44 ]

Crama Carastelec sau, ca să folosim numele oficial, Vinum Partium SRL a fost înființată în 21 octombrie 2013. Oameni ambițioși, au intuit potențialul zonei și au stabilit de la bun început standarde înalte. 

Producătorul deține o suprafață de 22,4 ha de vie cu soiurile Fetească regală, Chardonnay, Riesling de Rin, Pinot gris, Pinot noir într-o zonă cu vechi tradiții în producția de vinuri. 

Pe lângă vinurile liniștite din gama Vinca, aici sunt produse și vinuri petiante în gama Friza (din 2014), respectiv vinuri spumante în gama Carassia.

În luna mai 2017 au fost lansate primele vinuri spumante: Carassia Blanc de Blancs (Chardonnay 100%), Carassia rosé (Pinot noir 100%) și Carassia Clasic (60% Chardonnay + 40% Pinot noir). În general, durata de maturare este de 22 de luni ceea ce asigură o bună autoliză. 

Producătorul vine cu câteva noutăți absolute pe piața românească. Anul 2018 a fost unu al schimbarii. Carastelec este prima cramă care începe să pună deoparte vin de rezervă intr-un “cuvée perpetual”, un fel de sistem solera, metodă folosită de cramele din Champagne.

Știrea cea mai fierbinte este că producătorul va avea din acest an un consultant din Champagne. Este vorba de Jérôme Legrasunul din proprietarii cramei Legras & Haas. Așa că ne așteptăm la perspective frumoase din partea producătorului din Crișana.

În clasamentul general de la ediția a 3-a a Concursului de Vinuri Spumante Românești, București-Iași-Nisa, spumantul Carassia Blanc de blancs a ocupat locul 8. Aveți mai jos note de degustare întocmite de câțiva din jurații din comisia de la Nisa.

Elizabeth Gabay MW - Pale lemon yellow. Exotic fruit, peach and pineapple aromas. Nice weight and intensity of ripe fruit. Hints of honey, mature fruit and some autolysis.

Iulia Scavo DipWSET - Pale lemon colour, brilliant, fine nose with notes of fresh apple, blossom, and some autolysis. Dry, supple, with slightly tonic bubbles, elegant phenolics, dense, still silky, juicy, with flavours of fresh apple, light herbal, floral. Very good.

Bruno Scavo ASI Diploma - Balanced, fresh, with identifiable autolysis and stone fruit aromas, acidity is medium plus, silky, fruity.


Bucium, Festiv, rosé dulce

postat 8 ian. 2021, 10:27 de Vie si Vin   [ actualizat la 9 ian. 2021, 00:04 ]

Bucium Iași sau Agroindustriala Bucium cum este înregistrată la Registrul Comerțului are o istorie de peste 70 ani. Este unul dintre puținii producători care nu-și reneagă originea din perioada comunistă. În anul 1949, odată cu comasarea proprietăților de pe patru dintre cele șapte coline ale Iașiului - Tomești, Bucium, Pietrărie și Vișani, a luat ființă G.A.S. Bucium care s-a transformat în anul 1965 în I.A.S. Bucium. În baza HG 266/12.04.1991 se desființează și se reorganizează sub numele de Agroindustriala Bucium începând cu data de 22.05.1991. În baza Legii nr. 254/29.04.2002 societatea este scoasă la privatizare. După cifra de afaceri, în domeniul cultivării strugurilor ocupă locul 14 pe țară și locul 2 în județul Iași.

În momentul de față suprafața viticolă este de aproximativ 250 ha, din care mai mult de 100 ha de Busuioacă de Bohotin.

În 1974 a fost dată în folosință o linie pentru prepararea vinurilor spumante aromate, din soiul Muscat Ottonel, folosind procedeul tehnologic românesc Muscat spumante. La momentul respectiv era singurul spumant din România obținut prin metoda Charmat.

Vinul spumant de față este din gama Festiv, un cupaj obținut din soiurile Busuioacă de Bohotin și Fetească neagră.

În clasamentul general de la ediția a 3-a a Concursului de Vinuri Spumante Românești, București-Iași-Nisa, spumantul Bucium Festiv rosé dulce a ocupat locul 9 clasându-se pe primul loc în categoria spumantelor rosé obținute prin metoda Charmat. Aveți mai jos note de degustare întocmite de câțiva din jurații din comisia de la Nisa.

Elizabeth Gabay MW - Rose petals. Intense muscat nose and palate countered by a slight bitterness on the finish.

Iulia Scavo DipWSET - Pink colour, nose is intense, with Muscat-like perfumes, terpenic and showing balsamic notes of shiso. Balance is pending more on the sweet side, lacking some freshness. However, quite long, aromatic, with a bitter touch.

Budureasca, Prima Stilla, rosé, sec

postat 7 ian. 2021, 00:06 de Vie si Vin   [ actualizat la 9 ian. 2021, 02:21 ]

Budureasca este un producător de vinuri relativ nou pe piața românească. Viile Budureasca SRL a fost înființată pe 4 octombrie 2006. Producătorul deține o suprafață de vie de 280 ha cultivată cu soiurile Busuioacă de Bohotin, Cabernet-Sauvignon, Chardonnay, Fetească albă, Fetească neagră, Fetească regală, Merlot, Muscat Ottonel, Pinot gris, Pinot noir, Riesling de Rin, Riesling italian, Sauvignon blanc, Syrah și Tămâioasă românească. 

Primele vinuri spumante din gama Prima Stilla, unul alb și unul rosé obținute prin metoda tradițională, au fost lansate pe 13 iulie 2017. Cel rosé este din Pinot noir, producția 2016, cu o fermentație secundară în sticlă de 36 luni.

În cursul anului trecut, a fost lansată o nouă gamă, Shine, cu spumante obținute prin metoda Charmat. 

În clasamentul general de la ediția a 3-a a Concursului de Vinuri Spumante Românești, București-Iași-Nisa, spumantul rosé de la Budureasca a ocupat locul 1o. Aveți mai jos note de degustare întocmite de câțiva din jurații din comisia de la Nisa.

Rod Smith MW - Lots of bubbles, which last well. Pale Provençal pink colour. Appealing. Elegant soft fruit aromas of peach and apple. Well balanced freshness, acidity and fruit extract. Good length and structure. Very pleasant. Best so far I think.

Iulia Scavo DipWSET - Pale pink, foamy. Nose is clean, autolytic showing bread and brioche. Frothy on the palate, with relatively dynamic bubbles, acidity is medium, flavours come with layers of red fruit, strawberry, and raspberry. Smooth and pleasant.

Bruno Scavo ASI Diploma - Very pale, rose petal pink, pleasant nose, dry palate, with a slightly smooth, sweetish touch.

1-10 of 18