Skip to main content
Noutăți

Cramele Recaș, Muse Stars, alb brut

By 7 februarie 2021octombrie 14th, 2021No Comments

Ca și în cazul altor producători, istoria Cramelor Recaș începe în 1949 când, în baza Decretului nr. 319/30 iulie 1949, apar primele GAC-uri (gospodării agricole colective). Un an mai târziu, acestea își schimbă denumirea în GAS-uri (gospodării agricole de stat), iar din 1967 ele se transformă în IAS (întreprinderi agricole de stat). IAS Recaș va parcurge toate aceste etape.

După căderea comunismului, IAS Recaș se va reorganiza, în baza HG 194/22 martie 1991, înființându-se SCA Agroindustriala Recatim.

Din 1998, plantațiile viticole sunt concesionate societății Vintners Transilvanian din care făceau parte Gheorghe Iova, Ioan Georgiu și Philip Cox. Preluarea activelor a fost un proces finalizat în 2004. În scurt timp, SCA Agroindustriala Recatim îți schimbă numele și devine Cramele Recaș, iar Vintners Transilvanian devine Cramele Recaș Prod.

Astăzi, după cifra de afaceri, Cramele Recaș este cel mai mare producător de vinuri și unul din cei mai mari producători de vinuri spumante din România.

La sfârșitul anului 2020 suprafața viticolă a Cramelor Recaș era de 1.131 ha, din care 577 ha de soiuri albe (Chardonnay 61 ha, Fetească albă 3 ha, Fetească regală 161 ha, Muscat Ottonel 46 ha, Pinot gris 76 ha,  Riesling italian 19 ha, Riesling de Rin 35 ha, Sauvignon blanc 158 ha, Tămâioasă românească 3 ha, Traminer roz 4 ha, Viognier 9 ha) și 554 ha de soiuri roșii (Alicante Bouschet 22 ha, Cabernet franc 14 ha, Cabernet-Sauvignon 179 ha, Cadarcă 3 ha, Fetească neagră 48 ha, Merlot 189 ha, Negru de Drăgășani 3 ha, Novac 1 ha, Pinot noir 81 ha, Syrah 15 ha).

Primele experimente de obținere a unui vin spumant au fost făcute la IAS Recaș în perioada 1967-1970, fiind produs prin metoda tradițională. După 1989, producția a fost relansată din ambiția oenologilor de atunci, acționarilor de acum, Gheorghe Iova și Ioan Georgiu. Astfel, primul spumant alb, Perla Banatului, a fost obținut în 1993, prin metoda tradițională, din soiurile Mustoasă de Măderat și Fetească regală, iar cel rose din soiul Pinot noir. Producția acestui spumant se oprește în 1998 odată cu venirea în grupul de acționari a lui Philip Cox.

Producția se reia în 2013 când apar primele spumante din gama Sole obținute prin metoda Charmat, spumantizarea fiind făcută în Italia. Cel alb era obținut din Chardonnay, iar cel rose din Pinot noir. Această gamă a fost înlocuită în 2016 cu gama Domeniile Recaș în care spumantele sunt obținute tot prin metoda Charmat, dar spumantizarea se face în Germania. Cel alb este obținut din Chardonnay, iar cel rosé din Cadarcă, Cabernet-Sauvignon și Cabernet franc. Tot în 2016 a fost reluată producția de spumante obținute prin metoda tradițională. Muse Stars este spumant brut obținut exclusiv din Chardonnay.

În clasamentul general de la ediția a 3-a a Concursului de Vinuri Spumante Românești, București-Iași-Nisa, spumantul Cramele Recaș, Muse Stars, alb brut, a ocupat locul 3.

Aveți mai jos note de degustare întocmite de câțiva din jurații din comisia de la Nisa.

Elizabeth Gabay MW – Lemon yellow, persistent, fine fizz. Fine lime and kerosene and white flowers character – like a sparkling Riesling. Some fruit coming through as it warms up.

Rod Smith MW – Golden colour. Fine mousse, medium persistent. Baked fruit, bready, some lees. Rich. Slightly bitter and rough acidity and extract. Good length though.

Iulia Scavo DipWSET – Complex, autolytic, slightly terpenic, showing a bit of resin, then come brioche, biscuit aromas. Dry, a bit “dosé”, but clean, with fine bubbles, both long and large, offering body, texture, and meanwhile acidity is medium plus, finish brings some pleasant bitterness like zests. 

Bruno Scavo ASI Diploma – Balanced, with almost full sensation when it warms up, minty, some terpens, quite long, supple, and aromatic.

Lasă un răspuns

error: Acest continut este protejat la copiere!