Skip to main content
Noutăți

Iulia Scavo (Goșea) – biografie

By 16 iulie 2021octombrie 12th, 2021No Comments

Născută pe 16 iulie 1983

1990 – la vârsta de 7 ani, după pierderea prematură a mamei, chimista Doina Goșea, efectuează o vizită de câteva luni în Franța însoțită de tatăl și bunicul ei; prinde gustul pentru Franța și își perfectionează limba franceză învățată în copilărie;

1998 – este admisă cu nota 10 la Colegiul Național „Carol I” din Craiova;

1999-2002 – elevă în clasele a X-XII-a la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova;

2002

olimpică la matematică; absolventă liceu cu media 9,92;

septembrie – s-a stabilit în Franța;

2002-2004 – admisă cu bursă parțială ciclu preparatoriu de filieră europeană ca studentă în inginerie generală la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate Lyon;

2004

2004-2005 – licenţiată în matematică la Universitatea „Claude Bernard” Lyon1;

2005

2005-2007 CAPES de Mathématiques (echivalent al unui master pentru învăţământ de matematici) obținut la Lyon;

admitere la CAPES de limbă engleză – obține certificarea de a preda matematici in limba engleza.

2006

La începutul anului s-a întâlnit cu conceptul „Slow Food”. În timpul liber a început să participe la saloane, expoziții și degustări de vinuri și brânzeturi sau alte produse gastronomice în regiunile învecinate: Valea Rhonului, Beaujolais, Burgundia.

2006-2008 – a participat la formarea și integrarea echipei Slow Food Lyon – Convivium „Les Canuts Ecervelés”; membru și apoi vicepreședinte al asociaţiei de gurmanzi amatori Slow-Food;

septembrie 2006 – martie 2007 desfășoară activitate CAPES ca profesor stagiar.

2007

mai – a început activitatea în domeniul somelăriei. După terminarea activității didactice, a avut cateva experiente in calitate de somelier într-un restaurant de lux, 2 stele Michelin, Auberge de l’Ile – Lyon.

septembrie-octombrie – l-a înlocuit pe somelierul restaurantului Auberge de l’Ile Lyon care a părăsit locația; a încetat activitatea de învățământ.

2008

La începutul anului a întâlnit un tânăr somelier, laureat al unui concurs naţional, care i-a povestit experienţa lui din finală. Mai târziu, Enrico Bernardo, a inspirat-o în somelărie. Atunci i-a spus tatălui că vreau să devin somelier.

ianuarie – s-a înscris la cursuri de analiză senzorială şi degustare la Universitatea Vinului, Suze-la-Rousse;

A desfășurat diverse activități benevole în domeniul băuturilor.

iunie –  a participat, în calitate de candidat liber, la examenul național și a obținut diploma de somelier „Mention Complémentaire“ la Lycée Hôtelier  „François Rabelais” din Dardilly;

septembrie – s-a întors în România la recomandarea lui Doru Dumitrescu, președintele de atunci al Clubul Național al Somelăriei din România (actuala Asociație a Somelierilor din România, ASR) numai pentru Campionatul Național de Somelărie; s-a înscris în Clubul Național al Somelăriei din România; devine vicecampioană la Trofeul Național al Somelăriei;

decembrie 2008 – mai 2009 – timp de 6 luni „flying somelier” în departamentul de marketing la Cramele Halewood;

2009

20 iunie – se întoarce în Franța; în timp ce vizita VINEXPO, le coup de foudre cu Bruno Scavo, la vremea aceea somelier principal la Société des Bains de Mer pentru Sporting Monte-Carlo și Cazinou, sommelier emerit, Mâitre Sommelier de l’Union de la Sommellerie Française.

septembrie – devine membră U.D.S.F. (Uniunea Somelierilor Francezi);

2009-2011 diploma de comert si marketing in vin, spirtoase si alte bauturi, pe care o obtine la Institut de Chimie Oenologie de Provence (ICOP) Aubagne;

2009-2010 – în practică, a lucrat ca asistent junior de vânzări la un magazin de vinuri al Château du Rouët, Provence;

decembrie – a fost desemnată să reprezinte România în competițiile mondiale de somelărie din cadrul Association de la Sommelerie Internationale (ASI)

2010

ianuarie – câștigătoare a concursul de somelieri din cadrul Agecotel Hospitality Fair la Nice;

martie-iunie – somelier la Chef Keisuke Matsushima, Nisa (restaurant pe Coasta de Azur cu o stea Michelin);

10-16 aprilie – semifinalistă la Best Sommelier of the World ASI, Santiago de Chile; clasată în primii 12.

10-16 aprilie – câștigătoare a concursului de ape minerale  „Acqua Panna & San Pellegrino” în timpul competiției Best Sommelier of the World, Santiago de Chile;

septembrie – câștigătoare a concursului de somelieri Étoiles de Mougins;

septembrie 2010 – iunie 2011– somelier la barul de vin „La Cave de l’Origine”, Nisa;

20-22 noiembrie – semifinalistă clasată în top 8 european la „Meilleur Sommelier d’Europe ASI 2010”, Strasbourg;

2011

iulie – obține cu brio diploma în domeniul „tehnico-comercial” al băuturilor la ICOP Aubagne;

iunie-septembrie – lucrează pentru Alain Ducasse laTrattoria Monaco;

2 iunie Oscar Românesc de Excelență, București: printre primele 10 personalități române ale anului;

21 septembrie – Finalistă la Concours Amateur de Cuisine des Étoiles de Mougins;

2012

2012-2015 – extra sezonier in fiecare sezon la Monte Carlo Sporting;

15 iunie – finalistă în marea finală la ediția a 15-a Master of Port.

30 septembrie – 1 octombrie obține Marele Premiu la Concursului Central European de Somelărie Dunakiliti, Ungaria.

2013

29 martie – locul 5 la ediția a 14-a Best sommelier of the World ASI, Tokyo;

iunie – educator de vinuri în restaurante și în diferite institute de formare din Franța (ICOP Aubagne, ICOP Paris, Formazur Nice, IFR Cannes, GRETA Nice, IRIS Développement Monaco, Best Partners Mandelieu).

26-29 septembrie – locul 3 la Best Sommelier of Europe ASI, ediția a 14-a, San Remo şi Monte Carlo, sub egida Asociației Internaționale a Somelierilor (ASI).

2014

14 ianuarie – înființează firma Julia Scavo Formation Conseil, antreprenor individual în formarea continuă a adulților. Antrenor liber de vinuri, activitate de consultanță și conferințe, în Franța și în străinătate;

10 martie – a susținut și prezentat vinul românesc la Stockholm sub egida casei regale române;

15 septembrie – a susținut și prezentat vinul românesc la Londra sub egida casei regale române;

octombrie – Brand ambasador pentru gama de sticlărie Reveal’UP de la Chef & Sommelier, conferințe și activitate de degustare.

2015

– Echansonnerie des Papes;

2016

WSET 3 în vinuri – Distincția în teorie și meritul în degustare;

octombrie – WSET 1 în saké;

2017

– Ordre des Dames du Vin et de la Table;

februarie – Diploma de Certificare ASI, mențiunea „Gold”;

8-13 mai – locul 3 la concursul Cel mai bun somelier din Europa si Africa ASI, organizat de Association de la Sommellerie Internationale (ASI), Viena;

16 octombrie – Master of Port, Paris;

2018

septembrie – cel mai bun somelier din România, Trofeul Somelăriei, București;

18-22 octombrie – câștigătoare la First Ruinart Sommelier Challenge, Paris;

9-11 noiembrie – locul 2 la First Balkan Sommelier Challenge, Belgrad;

2019

10-11 martie – participare campionatul mondial de somelărie ASI locul 7, Anvers, Belgia;

iunie – Confreria do Vinho do Porto – Cavaleiro;

octombrie – Confreria do Vinho do Porto – Infançao;

noiembrie – dipWSET cu Distincție (locul 5 din aproximativ 340 din promoție). Premiul Memorial Inaugural Gerard Basset pentru scorul obținut ca student sommelier.

2021

– Educator Certificat In vinuri de Porto de către IVDP (Institutul Vinurilor de Douro și Porto)

– Saké Sommelier Certificat cu Distincție de către Saké Sommelier Association

– Educator Certificat de către WSET

10 octombrie – brand ambasador pentru vinurile Rhein Extra si Hyperion, din portofoliul The Iconic Estate, parte din Alexandrion Group.

Frății și asociații

– Slow Food;

– Director de Dezvoltare pe problème de educatie si tineret In ASR;

– Membru in birou la Asociatia Somelierilor din Nice, Côte d’Azur, Provence – ASNCAP, pe problème de concursuri.

Lasă un răspuns