Skip to main content
Noutăți

Mențiunile tradiționale românești

By 27 octombrie 2021No Comments

În Legea viei și vinului avem mai multe mențiuni tradiționale asociate cu denumirea de origine controlată sau cu indicația geografică.

Unele sunt în funcție de stadiul de maturare a strugurilor și de caracteristicile lor calitative la cules (art. 34):

– vin obținut din struguri culeși la maturitate deplină;

– vin obținut din struguri culeși târziu;

– vin obținut din struguri culeși la înnobilarea boabelor.

De asemenea, mai sunt alte trei mențiuni tradiționale (art. 38 alin. 2), dar legea nu ne mai spune care sunt criteriile de alegere:

– rezervă;

– vin de vinotecă;

– vin tânăr.

Surprinzător este că în legislație nu se definesc aceste mențiuni, deși ar fi trebuit. Nici în normele de aplicare a legii nici nu se pomenește de așa ceva. Și-atunci unde am putea găsi? Ne rămâne să căutăm în caietele de sarcini, deși niciun act normativ nu stabilește că definirea lor se face în acestea.

Dacă dăm o căutare prin aceste caiete de sarcini vom găsi în marea majoritate a cazurilor primele 3 mențiuni tradiționale, dar nu și definiția lor decât în rare cazuri.

Ultimele 3 mențiuni tradiționale le găsim definite, dar rar întâlnite pe etichete.

Să dăm o căutare prin aceste caiete de sarcini. Ce găsim?

DOC CMD CT CIB Rezervă Vin de vinotecă Vin tânăr
Cotnari 187 210 240 6/6 1/4 1
Iași 187 210 240 6/6 1/4 1
Huși da da da 6/6 1/4 1
Bohotin 187 220/213 240 6/6 1/4 nu
Iana 187 220/213 nu 6/6 1/4 nu
Dealurile Bujorului 187 204 220/213 6/6 1/4 nu
Nicorești 187 220/213 nu 6/6 1/4 nu
Panciu da da da nu nu nu
Odobești da da da nu nu nu
Cotești da da da nu nu nu
Dealu Mare 187 202/213 240 6/6 1/4 1
Pietroasa 187 213 240 6/6 1/4 nu
Ștefănești 187 204 202/213 6/6 1/4 nu
Sâmburești 187/204 220/213 nu 6/6 1/4 1
Drăgășani 187/204 220 240 da da da
Banu Mărăcine 187/204 220 240 6/6 1/4 1
Segarcea 187/204 220 240 6/6 1/4 1
Mehedinți 187/204 220 240 6/6 1/4 1
Sarica Niculițel 187 210 nu 6/6 1/4 1
Babadag 187 210 nu 6/6 1/4 1
Murfatlar da da da 6/6 1/4 1
Adamclisi 196 220 240 6/6 1/4 nu
Oltina 187/192/200 220/213 nu 6/6 1/4 nu
Însurăței 187 220/213 240 6/6 1/4 nu
Banat 187 204 220/213 6/6 1/4 nu
Recaș 187 220/213 nu 6/6 1/4 nu
Miniș 187/204 220/213 230 6/6 1/4 nu
Crișana 170 187 220/213 6/6 1/4 nu
Lechința 155 220 nu nu nu nu
Târnave 155 220 240 6/6 1/4 1
Alba Iulia 155 220 240 6/6 1/4 1
Sebeș-Apold 155 220 240 6/6 1/4 1
Aiud 155 220 240 nu nu nu

La Rezervă este vorba de o maturare de minimum 6 luni în vase de stejar și o învechire-n sticlă de minimum 6 luni.

Vinul de vinotecă este maturat minimum un an în vase de stejar și învechit în sticlă minimum 4 ani.

Vinul tânăr este comercializat înainte de sfârșitul anului în care a fost produs.

La Panciu sunt prezentate ultimele 3 mențiuni tradiționale (de fapt, 7, altele decât cele din lege), dar nu sunt descrise condițiile/caracteristicile.

Legat de calitatea strugurilor la cules sunt diferențe de la o podgorie la alta, dar surprinzător este că în unele caiete de sarcini se precizează că pot exista pe etichetă, dar nu se menționează nivelul de zaharuri specifice pentru fiecare treaptă (Huși, Panciu, Odobești, Cotești, Murfatlar). În unele cazuri se pare că strugurii nu ajung la înobilarea boabelor (Iana, Nicorești, Sâmburești, Sarica Niculițel, Babadag, Oltina, Recaș, Lechința).

Mențiunile tradiționale specifice duratei de învechire prezintă diferențe de la o podgorie la alta. Unele nu fac referire la vinul tânăr (cel comercializat până la sfârșitul anului de producție). Astfel de situații găsim în podgoriile Bohotin, Iana, Dealurile Bujorului, Nicorești, Pietroasa, Ștefănești, Adamclisi, Oltina, Însurăței, Banat, Recaș, Miniș și Crișana. În caietul de sarcini Drăgășani sunt trecute, dar nu sunt descrise caracteristicile pentru fiecare categorie în parte, în alte caiete de sarcini autorii au vrut să fie șmecheri trecând niște mențiuni tradiționale diferite de prevederile legale (Panciu, Odobești și Cotești), iar la unele pur și simplu nu există (Lechința și Aiud).

Dacă ar fi să mă limitez doar la aceste observații ar fi suficient să spun că extemporalele date de marea majoritate a podgoriilor sunt varză, fără să obțină note de trecere.

Pe de altă parte, mențiunea tradițională rezervă am mai văzut-o pe câteva etichete, dar vin de vinotecă sau vin tânăr nu am văzut. Atunci, pentru ce autorii acestor caiete de sarcini le-au mai trecut?

Sesiunea de dezbatere este deschisă.

Lasă un răspuns