Skip to main content
Lingvistică

A da cep

By 11 noiembrie 2020martie 25th, 2022No Comments

Observ cu mare surprindere că expresia “a da cep” este folosită din ce în ce mai des și într-un mod eronat. De ce? Să vedem.
În DEX este următoarea explicație:
A da cep (unei buți, unui butoi etc.) = a începe o bute, un butoi etc. plin cu vin (sau cu alt lichid), făcându-i o gaură. Sursa.
Definiția din DEX este eronată pentru că butoiului plin cu vin nu i se face o gaură. Dacă s-ar face ar curge vinul din butoi. 

 
Expresia “a da cep” este destul de veche și ea pleacă de la o realitate a vremurilor de demult. La început, butoaiele nu aveau vrană. Ca să se introducă vinul în butoi se scotea unul din fundurile acestuia. Fundul butoiului avea în partea inferioară un orificiu făcut pentru a fixa o canea din lemn prin care, ulterior, vinul era scos din butoi. Se umplea apoi butoiul cu vin și, înainte de a se fixa fundul butoiului, se punea un cep bătut din interior către exterior, astfel încât presiunea din interior a vinului ermetiza butoiul.

Acestea erau apoi transportate cu căruțele de la crama producătorului la cârciumele de la oraș. Cârciumarul aducea atunci o canea pe care o fixa exact în dreptul cepului, o lovea puternic cu un ciocan de lemn, iar caneaua împingea cepul în interiorul butoiului. Trebuia să aibă ceva dexteritate pentru că dacă reușea să o fixeze din prima nu curgea absolut deloc vinul din butoi. Cepul rămânea în butoi plutind deasupra vinului, iar prin canea se scotea vinul din butoi. Sursa foto.

 

În ziua de azi am auzit expresia “a da cep la o sticlă de vin”. Sticla nu are cep, iar la sticlă, în mod normal, nu fixezi o canea.În consecință, o astfeld e expresie este profund eronată.
Nu știu să mai fie pe undeva o astfel de descriere. Eu am aflat-o de la un bătrân din sat pe care l-am intervievat în 1977, iar informațiile au fost completate și cizelate cu cele obținute de la tatăl meu. 

Sper ca istorioara să vă placă și, mai ales, să folosiți expresia în mod corect. 
S-aveți o săptămână minunată!

Lasă un răspuns

error: Acest continut este protejat la copiere!