Skip to main content
Nobile

Un pic despre părinții soiului Negru de Drăgășani

By 1 noiembrie 2020martie 25th, 2022No Comments

În luna iulie am văzut această postare pe Facebook despre soiul Negru de Drăgășani. Din păcate, ea conține o informație eronată, lucru pe care l-am și arătat la momentul respectiv. Părinții soiului Negru de Drăgășani sunt Negru vârtos și Saperavi,  nu Negru vârtos și Băbească neagră. Întradevăr, este și un soi care are ca părinți Băbeasca neagră și Saperavi, acela fiind Alutus, soi obținut tot la SCDVV Drăgășani.

Am tot încercat să aflu de unde provine această ipoteză (pentru că așa trebuie s-o luăm). Unii spun că chiar domnul Mircea Mărculescu ar fi făcut o astfel de afirmație. Oare dânsul s-o fi dezis de ceea ce a declarat în documentele de omologare a soiului? Hmmm… Pe de altă parte, Jancis Robinson spune că ar fi avut o comunicare personală cu Ciprian Neacșu, dar nu am reușit să identific această persoană, deci nici nu pot spune cât de valoroasă este această sursă. Poate ne va ajuta JR să clarificăm acest aspect.

Totul a plecat de la un studiu din 2009 bazat pe niște analize moleculare efectuate prin metoda RAPD asupra a 36 soiuri locale. Metoda folosită este menționată în partea superioară a tabelelor nr. 1 și 2.

La rezultate și discuții se prezintă dendrograma rezultată (cu multe rezultate bizare).

Și ajungem la concluzia finală:

Preliminary results obtained in our experiences will be confirmed or cancelled by using more sensitive molecular techniques (i.e. SSR markers) because ampelographic and molecular characterization of autochthonous vine cultivars used to obtain white and red sorts of wine is an important aim for Romanian viticulture.

Ajungem, deci, la esențialul acestui studiu. Metoda RAPD nu este o metodă foarte precisă. Pentru a beneficia de o precizie ridicată în identificarea părinților unui soi sau altul este nevoie de analize moleculare mult mai precise (și scrie clar, cu markeri SSR) care pot confirma sau infirma această metodă de analiză.

Am avut mai multe discuții pe acest subiect cu mai mulți specialiști în domeniu care mi-au transmis că metoda asta, RAPD, este așa de imprecisă încât pot apărea diferențe de la o zi la alta!!!  Până la realizarea unor analize folosind markeri SSR rămâne să luăm de bun ce au spus autorii Mircea Mărculescu și Mircea Vlădășel. Eu am stat de vorbă cu cel din urmă care mi-a confirmat că soiul este obținut din soiurile Negru Vârtos și Saperavi. Am aflat că atunci când s-a pornit la drum s-a dorit să se obțină un soi care să aibă (printre altele) mai mulți antociani decât soiurile existente atunci la noi. Ori, Băbeasca neagră este la polul opus. În aceste condiții, mi se pare absurd ca domnul Mărculescu să fi declarat, chiar și în privat, că unul din părinții soiului Negru de Drăgășani ar fi Băbeasca neagră.

Lasă un răspuns

error: Acest continut este protejat la copiere!