Skip to main content

Aș fi îngropat subiectul, dar după mai multe discuții cu câteva persoane, am ajuns la concluzia că trebuie să mai fac niște clarificări.

1. Disociindu-mă în 11 octombrie 2021 de fostul partener de evenimente, Octavian Isăilă, datorită hoției, minciunii, neseriorizății, a ipocriziei și a lipsei acestuia de caracter, am crezut că este clar pentru toată lumea că am ieșit și din calitatea de semnatar al acelei proclamații. Am crezut greșit. În consecință, declar public nulă acea semnătură și, implicit, retragerea mea din acea proclamație. Am înțeles, am fost fraierit. Mâine s-ar putea să fie vreunul dintre voi într-o situație similară. Atenție mare cu cine vreți să fiți parteneri în proiectele pe care le aveți.

2. După ce am prezentat în data de 1 august dovezile acordului din 14 ianuarie 2021 am sperat că Cezar Ioan și Răzvan Stoenescu, într-o pasă de etică și morală, își vor pune cenușă-n cap, se vor disocia de cel care a mințit, a furat și a dus în eroare atâția oameni și-și vor cere scuze publice. Nu au făcut-o până în ziua de azi. Asta mă determină să cred că cei doi împărtășesc „valorile morale” ale celui de mai sus. Eu oricum nu mai colaboram cu ei, dar pentru cei doi a fost un foarte bun test public pe care, din păcate, l-au căzut.

3. Într-un articol din 1 august 2023, Cezar Ioan declara că nu dorim (nu știu în numele cui vorbește pentru că nu a menționat) să fim asociați în viitor în niciun fel cu vreo inițiativă în care este implicat Tiberiu Onuțu! OK, e opțiunea lui și nu-l poate obliga nimeni. De fapt, după tot ce s-a întâmplat, nici nu mi-a trecut prin cap să mai colaborez vreodată cu el având în vedere neseriozitatea lui din trecut și, mai ales, faptele lui recente. Printre altele, acesta declara:

– să nu fim noi cei care stârnim primii – neprovocați sau fără existența unui interes public care s-o justifice – “focuri”.

Și, totuși, în data de 25 iulie 2023, Cezar Ioan, publisher-ul (cum îi place să se autodenumească) de la Vinul.ro, declanșa un scandal mediatic cu un articol distribuit pe contul lui de Facebook de persoană fizică (sic!) în care, indirect, își arăta frustrarea că soiul Fetească regală a fost mai puternic sărbătorit în săptămâna 18-25 iunie 2023, în general, și pe 21 iunie, de Ziua soiului Fetească regală, în special, decât pe 3 iunie când el consideră că este Ziua Internațională de Fetească regală. Bine, nu a spus-o direct, dar era clar că se referă la mine pentru că eu am fost persoana care am stat în spatele acestor activități. Și nu văd cine a fost cel care i-a împiedicat să sărbătorească acest soi pe 3 iunie dacă așa considerau ei. Rețineți, articolul apărea la o lună de la acțiunile care l-au deranjat pe el și pe apropiații lui. Nu aveam pretenția să aprecieze activitățile noastre, dar nu văd normal să arunci cu noroi pentru că am ales să nu se asociem cu cineva care nu și-am respectat promisiunile.

Același Cezar Ioan declara în același articol din 1 august 2023:

– înțelegem să recunoaștem faptele și cronologia așa cum rezultă din dovezi și să nu le trecem sub tăcere atunci când nu ne mai convin;

Am prezentat în aceeași zi dovezile din 14 ianuarie 2021 prin care i-am propus lui Octavian Isăilă următoarele:

a) să stabilim o Zi a soiului Fetească regală;

b) această zi să fie 21 iunie;

c) să fim parteneri în acest proiect.

Acesta și-a dat acordul deplin chiar în acea convorbire. Dovezile se găsesc aici.

Până la această dată, 14 august 2023, Cezar Ioan nu a recunoscut aceste fapte și le-a trecut sub tăcere. Nu le-a condamnat și nu s-a disociat de autorul acestora. Înseamnă că este de acord cu ele. În concluzie, nu s-a ținut de cuvânt.

4. În dreptul la replică pe care l-am prezentat lui Cezar Ioan i-am pus acestuia 10 întrebări la care nici în ziua de azi nu a răspuns. Știu, sunt întrebări incomode, dar dacă voia măcar să dea aparența unui echilibru, ar fi răspuns la ele. N-a făcut-o. Mda, și tăcerea este un răspuns.

5. Mai voalat, a apărut o inițiativă de dialog între părți ca să se ajungă la un numitor comun. Inițiativa în sine este de admirat, dar trebuie plecat de la niște realități incontestabile. Nu poți negocia cu un hoț și un mincinos pentru că, dacă o faci, îi dai credibilitate. Mai mult, lumea ar putea să te considere și pe tine la fel ca pe el. Nu fac astfel de compromisuri.

6. În opinia mea, a sărbători ziua soiului Fetească regală pe 3 iunie este un concept în moarte clinică. De ce? Pentru că, așa cum am spus-o de mai multe ori, va fi mereu în umbra zilei Mediașului. Dar, mult mai grav, făcând abstracție de acest lucru, și acum și-n viitor, acest concept are o tinichea de coadă: hoția și minciuna. Nu poți construi ceva durabil pe aceste „valori”.

Să dăm timpul înapoi. În data de 29 iunie 2021 Octavian Isăilă a modificat articolul Fetească regală de pe Wikipedia, încălcând politicile acesteia, pentru a-i da o formă care să-i convină lui și cu care, în final, să ducă publicul în eroare. Am dovedit asta aici.

În acest fel, și-a pregătit terenul pentru a muta, pe șest, Ziua soiului Fetească regală pe care o convenisem (deci, pentru care și-a dat acordul în 14 ianuarie 2021) de pe data de 21 iunie pe data de 3 iunie când este ziua orașului Mediaș. Fără acordul meu și fără să mai fim parteneri, așa cum convenisem tot atunci.

7. În această horă a intrat și Răzvan Stoenescu care sublinia într-un articol că nu are nicio implicare în acest eveniment.

Cu toate acestea, în acel articol abject a aruncat cuvinte grele la adresa mea și chiar a prietenilor mei (unii dintre ei fiind chiar prieteni comuni, cu care chiar colaborează) fără să dezbată echilibrat, punctual, pe argumente, acolo unde a avut posibilitatea. Așa înțelegea respectivul aerul curat, decența și moralitatea.

Pe contul WineLover România era prezentat pe 24 mai un așa-zis eveniment apreciat de (doar) 15 persoane (azi, 14 august 2023). Sugestiv, nu?

Dar, și mai elocvent este faptul că lansarea pe 3 iunie a Feteștii regale WineLover România a primit doar 5 aprecieri!!!

Cam asta este „atenția” pe care o poate trezi acest personaj de compătimit soiului Fetească regală.

8. Cezar Ioan a realizat și un simulacru de sondaj ca să afle opinia oamenilor cu privire la data când ar trebui sărbătorit soiul Fetească regală. Nu a fost stabilită o dată-limită, nu au fost întrebări echilibrate, în spiritul adevărului și, mai grav, a limitat dreptul de a vota, doar la nivelul prietenilor lui de pe Facebook. Chipurile, pentru că astea ar fi setările implicite de la Facebook (Ha, ha, ha!). Vă cam dați seama ce relevanță are acest chestionar. Chiar și-așa, a ieșit cam echilibru. Evident, a căzut în penibil.

Ca să vă convingeți de caracterul lui Cezar Ioan, în această postare cu chestionarul este atașată și o fotografie în care prezintă cartea Conjurația imbecililor. E un mesaj subliminal prin care ar fi vrut să atace, dar a picat în propria capcană. Probabil nu și-a dat seama.

9. Recent am adus dovezi clare ale minciunii și hoției de care s-a folosit autorul Proclamației de la Mediaș și speram că acum lucrurile sunt mult mai clare, iar cel vizat să intre în pământ de rușine. Din păcate, acesta dovedește că nu are această calitate morală și, ascunzându-se în spatele  Asociației pentru reconstrucția Vechii Metropole (sic!) de vin a Transilvaniei, își continuă diatribele folosindu-se de aceeași platformă Vinul.ro.

10. Se poate constata ușor că Vinul.ro este pe tobogan. Trebuie să scrii, totuși, și ceva de calitate, nu doar can-can sau frustrări mascate în articole angelice. Degeaba ai înregistrați 23.000 de urmăritori, dacă pe Vinul.ro (pe persoană juridică) ultima ta postare pe Facebook este de pe 25 mai (apreciată de doar 11 persoane), dacă evenimentul din 3 iunie pe care, acum pretinzi că-l susții cu ardoare, nu este menționat absolut deloc (!!!). Este jenant să mai faci gură după o lună de zile de când alții au făcut mai mult decât ai făcut tu. Încercarea de pe contul Cezar Ioan (pe persoană fizică) este ridicolă. Există o postare pe 30 mai 2023 care anunță Ziua Internațională a soiului Fetească regală. Postarea asta este apreciată de doar 6 persoane! Iar a doua zi aproape nimic nu s-a spus/scris despre acest soi. Mai mult s-a scris despre Golia care, apropo, este soi, nu este (numele unui) vin. Deci, despre ce promovare vorbim?

 

Dacă vreți să vedeți o dovadă de „seriozitate” a lui Cezar Ioan vă recomand să citiți acest răspuns dat la o întrebare banală.

11. Nu știu dacă a fost impulsionată de omul bolnav sau de proprietarul Cotețul.ro, dar iar a apărut în peisaj acea puicuță cu picioare de șaorma (ca să citez un comentator) care pozează-n TikToriale având pretenția de a învăța pe alții despre vin.

După ce a dovedit cât de incompetentă este în materie de soiuri și de legislație viticolă, după ce a dat chix cu proiectul lui Cezar Ioan, DOCG Dealu Mare, acum s-a apucat să spurce curțile din acea podgorie cu impresiile ei despre mine. I-aș recomanda să stea mai departe de acest domeniu și să mai lase cotcodăcitul.

12. Vă mulțumesc foarte mult că mi-ați arătat care vă este potențialul. În special după 1 august, m-am distrat mult pe seama voastră văzându-vă în corzi. Ați picat ca fraierii (ca să nu zic altfel) în capcana întinsă de acel baron de Münchhausen, pardon de Mediaș. Acum trebuie să plătiți credulității și complicității voastre cu el.

Ai pupiu!

Tiberiu Onuțu

Lasă un răspuns

error: Acest continut este protejat la copiere!