Skip to main content
Nobile

Crâmpoșie aromată? Nu, elita 10-4

By 1 martie 2021octombrie 11th, 2021No Comments

Recent am arătat cum se obține un soi nou din încrucișări. Este un drum lung care durează în medie cam 20 ani. Și nu întotdeauna rezultatul este cel dorit. În cazul de față (se pare că în 1954), au fost obținute la Stațiunea Experimentală Viticolă Drăgășani mai multe elite rezultate din încrucișarea soiului Crâmpoșie (tradițională) cu Muscat de Hamburg. Dintre acestea, elita 10-4 a ieșit în evidență prin calitățile ei față de soiurile martor. Având în vedere exigențele de atunci, ea nu a fost apreciată atât de mult încât să se omologheze ca soi.

Mircea Mărculescu a reluat studiul acestei elite în perioada 1975-1980, iar în 2006 a urmat pașii firești în vederea omologării. Din păcate, schimbările frecvente de personal din cadrul stațiunii, pe de-o parte, și în structura suprafeței stațiunii, pe de altă parte, au dus la întreruperea procedurii de omologare a elitei.

În consecință, atâta timp cât procedura de omologare nu este finalizată, nu putem vorbi de un soi, ci de o elită. Iar în cazul de față este vorba de elita 10-4. Nefiind vorba de un soi omologat, nu poate fi introdus în catalogul soiurilor, iar consecința este că nu poate apărea pe eticheta vinurilor obținute. Mai mult, având în vedere că la SCDVV Odobești este deja o Crâmpoșie aromată este de la sine înțeles că această elită va căpăta alt nume în cazul în care va fi omologată.

Lasă un răspuns

error: Acest continut este protejat la copiere!