Skip to main content
Nobile

Fișa soiului (elitei hibride, clonei)

By 17 februarie 2021octombrie 11th, 2021No Comments

I. Date generale asupra soiului:

–          denumirea soiului;

–          locul unde a fost creat;

–          metoda de ameliorare;

–          părinții;

–          anul când s-a efectuat hibridarea;

–          anul când s-a efectuat alegerea elitei hibride;

–          persoana care a făcut alegerea elitei hibride;

–          anul primei înmulţiri vegetative.

II. Caracterizarea botanică a soiului:

– dezmugurit     – culoare; perozitate;

– lăstarul          – culoare, perozitate;

– frunza adultă – perozitate; lobie; sinusuri (laterale peţiolar).

– floarea          – tipul morfologic si funcţional;

– strugurele     – forma, mărimea, compactitatea.

– bobul            – forma, mărimea, culoarea și grosimea pieliţei, nr. de seminţe, consistenţa pulpei;

– mustul          – culoarea mustului, aroma;

– coarda          – culoarea, porozitatea;

– alte caracteristici.

III. Caracterizarea agrobiologică si tehnologică

– creşterea si vigoarea – creşterea medie anuală (cm);

– diametrul coardei (mm);

– date fenologice         – dezmuguritul, înfloritul, pârga, maturitatea de consum, căderea frunzelor.

–  fertilitatea               – coeficientul de fertilitate absolut;

– coeficientul de fertilitate relativ;

– gradul de meiere si mărgeluire %;

– greutatea medie a strugurelui (g);

– compoziţia mecanică a unui kg. de struguri – greutatea ciorchinilor (g);

– greutatea boabelor (g);

– greutatea medie a bobului (g);

– compoziţia a 100 boabe                            – pieliţă, pulpă (g) seminţe (g si nr.);

– compoziţia chimică a mustului (zaharuri g/l, aciditate g/l H2SO4);

– aprecierea  organoleptică a strugurilor – notă la degustare;

– rezistenţa la iernare a strugurilor (cu indicarea temperaturii minime absolute);

– rezistenţă la secetă, boli şi dăunători;

– rezistenţa la păstrare si transport;

– producţia și regularitatea ei (minim 3 ani)- reală la butuc (kg), calculată la ha (t), marfă %;

– direcţia de producţie.

Lasă un răspuns