Skip to main content

Am avut şansa şi privilegiul ca, exact înainte de izbucnirea pandemiei şi instaurarea stării de carantină în mai toate ţările lumii, să particip la un tur în zona Champagne ce a inclus crame şi case de top. A fost ca o încărcare de baterii pentru perioada plină de restricţii ce a urmat şi continuă încă. Experienţa însă a fost unică. Nu am crezut vreodată ca va sosi o clipă în care să spun ca m-am săturat de şampanie, fiind adeptul lui Ernest Hemingway “prea multa şampanie e exact cât trebuie” (“too much champagne is just right” – în original). De această dată însă am avut parte de “champagne unlimited”, iar la întoarcere a trebuit  să fac şi  o şedinta de detartrare. Au fost câteva zile de vis cu vizite şi degustări la Louis Roederer, Bollinger, Taittinger, Jacqueson, AR Lenoble, De Sousa, Tarlant, Larmandier – Bernier s.a.

Voi încerca pe parcursul câtorva episoade să descriu ce am vazut la câteva din aceste  crame şi să redau cât mai fidel experienţa avută.

Louis Roederer a fost una din primele case de şampanie vizitate. Fiind şi acum o afacere de familie ajunsă la a 7-a generaţie este cunoscută în mod special datorită suprafeţei impresionante de vie pe care o are in proprietate şi a legăturilor strânse cu Rusia ţaristă din a doua jumătate a secolului XIX. Fondată în 1776 sub numele iniţial de Dubois Pere & Fils a fost moştenită şi ulterior redenumită de Louis Roderer în 1833. La vremea aceea Rusia ţaristă era principala piaţa de export pentru casa Roederer şi acest lucru a făcut ca ţarul Alexandru al II-lea să-i solicite crearea unei şampanii “personale” îmbuteliate în sticla de cristal, transparentă şi fără obişnuita adâncitură pe fundul sticlei (ţarul se temea de posibilitatea ascunderii de explozibil în ineriorul sticlei sau în adâncitura de pe fundul ei şi care ar fi fost greu de  detectat într-o sticlă nromală de culoare verde inchis).  Aceasta şampanie a primit numele de Cristal si a fost primul “Prestige Cuvee” (denumire atribuită vinului de top al unei case de şampanie). Au urmat vremuri mai putin faste, generate de revoluţia din Rusia de la inceputul secolului XX precum şi de perioada de prohibiţie din America ce a însemnat dispariţia celor mai importante pieţe de desfacere. Revirimentul companiei s-a produs sub managementul lui Camille – Orly Roederer, văduva strănepotului lui Louis Roderer, care s-a concentrat pe achiziţia de parcele de viţă de vie într-un moment în care toţi ceilalţi care aveau vie în proprietate vindeau. Pasiunea ei pentru cursele de cai precum şi petrecerile cu mare fast organizate în hotelul proprietate a familiei din Reims au fost mediul ideal de a promova şampania Louis Roederer şi de crea o clientela fidelă acestui brand. În prezent, casa Louis Roederer are în proprietate peste 240 de ha de plantaţie de viţă de vie exclusiv clasificate Grand Cru şi Premier Cru in zona Marne, integral organică şi o parte chiar în sistem biodinamic.  Suprafaţa mare de vie în propietate permite acestei case să producă mai multe vintage-uri de Prestige Cuvee decât se obisnuieşte. Tradiţia continuă şi în ziua de azi sub “bagheta” lui Frederic Rozaud, strănepotul lui Camiille- Orly. Producţia anuală atinge 3, 5 milioane de sticle din care cca 70% sunt Louis Roderer Brut Premiere.

Situată in centrul oraşului Reims, casa Louis Roederer are o personalitate distinctă, o clădire construită în secolul  XIX în stil Ludovic al XV-lea, ce inspira bogăţie, fast şi foarte mult bun gust. Încaperi cu suprafeţe generoase, podele de marmură, tavanuri înalte ce folosesc pe post de luminatoare partea inferioară a sticlelor de şampanie de diverse formate (normală, magnum, etc), statui impresionante şi mobilier de epoca dau senzatia ca te afli într-un mic palat. (Foto 1).  Clădirea are si o mică crama care adăposteste o colectie impresionantă de şampanii Vintage si Cristal.

În sala de degustare sunt expuse obiecte şi documente din arhiva personală ale fondatorului şi ale celor care ulterior s-au ocupat de administarea companiei: diplome, scrisori, acte de proprietate, articole din presa vremii, etc.  Mi-a atras atenţia în mod special una din vitrine care evoca un eveniment cunoscut sub numele de “The Magic Supper” petrecut in Septembrie 1997 la restaurant Tour D’Argent (o stea Michelin) din Paris cu ocazia aniversării a 30 ani de când Jean Claude Rozaud (nepotul lui Camille -Orly) a preluat administrarea casei Louis Roederer. Invitaţii au fost cele mai reprezentative nume din lumea vinului de pe intreg mapamondul: baronul Phillipe Rotschild, Florence Agnes (Chateau Cheval Blanc), Marcel Guigal, marchizul Antinori, Nicolo Incisa de la Rocheta (Sassicaia), Robert Mondavi, John Duval (Penfolds Grange), s.a. Fiecare invitat a adus drept cadou vinul de top al cramei pe care o reprezenta. Lista stelară de participanţi e o dovadă a respectului pe care cei mai importanţi actori din industria  vinului o au  fată de casa Louis Roederer. (foto 2)

Dar să revenim la vinuri (foto 3):

Primul vin a fost Louis Roederer Brut Premier, realizat din Pinot Noir (40%), Chardonnay (40%) şi Meunier (20%). Mai mult de jumătate din cantitatea de struguri provine din viţe proprii iar vinurile de bază sunt maturate în lemn. După a doua fermentaţie vinurile parcurg o perioadă de maturare pe drojdii de 36 luni pentru ca după degorjare să mai beneficieze de minm 6 luni pentru o integrare perfectă. Cu o culoare galben pai strălucitor ne incântă olfactiv cu o paletă de arome intense de măr rosu, pere, citrice, flori albe, aluat de pâine proaspat coaptă, produse de patiserie. Perlajul fin şi persistent pune in evidenţă şi mai bine paleta aromatică. Gustativ, este un vin sec cu aciditate ridicată ce este bine sustinută de notele de fructe, drojdii şi nuci, Având corpolenta medie, textură elegantă şi un perlaj delicat se remarcă printr-un postgust cu o remanentă peste medie în care distingem note discrete de migdale. Vinul este şi proaspăt şi matur fiind considerat un exemplu de şampanie NV non vintage de “vârf”.

A urmat Louis Roederer Rose 2013, care a ridicat “ştacheta” în ce priveşte intensitatea şi profunzimea la alt nivel. Este un cupaj de Pinot Noir (70%) şi Chardonnay (30%) în care circa o cincime din vinuri au beneficiat de contact cu lemnul. Maturarea pe drojdii a durat circa 4 ani fiind completată cu incă 6 luni de la momentul degorjarii.  Cu o culoare roz somon, bule fine şi persistente  vinul ne răsfată  cu arome de zmeură, capşuni, violete şi citrice ce se completează frumos cu note de aluat şi drojdii specifice metodei de fabricaţie.  Sec, cu o aciditate intensă si un perlaj fin vinul pune bine in evidenţa mix-ul de arome primare şi secundare. Mineral, corpolent, foarte plăcut pe palat vinul are un postgust lung in care remarcăm note de grapefruit si lămâi verzi. Este foarte bun pentru consum si acum dar cu siguranţă va fi mai complex peste câţiva ani.

Al treilea vin a fost Louis Roederer Vintage 2012. Realizat din Pinot Noir (70%) şi Chardonnay (30%), parţial maturat in lemn, vinul parcurge o perioadă de maturare pe drojdii (autoliză) de peste 4 ani la care după degorjare se mai adaugă încă 6 luni pentru o maturare deplină. Vizual se remarcă printr-o culoare galben strălucitor cu tente aurii, bule fine şi persistente. Olfactiv vinul ne încântă cu un spectru larg de arome primare (măr galben, pere, grapefruit), secundare (note de unt, patiserie, aluat proaspăt) si terţiare (mar copt, miere, migdale, nuci) a căror intensitate este în zona de “medium+”. Pe palat este sec cu o aciditate vibrantă ce dă vinului prospeţime şi care este bine susţinută aromatic de note de fructe, drojdii şi nuci. Corpolent, cu textură matăsoasă are un postgust lung cu note uşor sărate şi amăarui. Este un vin încântator cu un foarte bun potenţial de învechire.

Ultimul vin a fost si vedeta degustării: Louis Roederer Cristal 2009. Culoarea auriu strălucitor ne indică faptul că este realizat din struguri culeşi la mometul  optim astfel incat să existe un echilbru perfect înttre acidiate şi nivelul de zahăr acumulat în boabe. Din fişa tehnică aflăm că este produs doar in ani excepţionali din Chardonnay (40%) şi Pinot Noir (40%) ce provin de pe cele mai bune parcele. Procesul de autoliză durează 6 ani iar după degorjare vinul mai beneficiază de încă 8 luni ca să se “aşeze”.  Rezultatul: un vin cu arome intense de caise, piersici, flori albe completate cu note de pâine caldă, brioşe, biscuiţi, vanilie, migdale, alune prăjite şi enumerarea poate continua. Cu o aciditate intensă în perfectă armonie cu perlajul fin (abia perceptibil), oferă o senzaţie foarte plăcută si cremoasă pe palat. Are un postgust lung, persistent şi complex în care regăsim note de migdale şi coajă de portocală. Un vin intens, complex, concentrat, elegant, rafinat, exceptional din punctul meu de vedere. Vinul nu a ajuns nici pe departe la maturitate deplină, fereastra de consum indicată de gazde fiind cel puţin până în 2035.

Începutul acestui an a marcat şi o premieră inedită pentru casa Louis Roederer prin lansarea pe piaţă a 2 vinuri liniştite monovarietale, din strugri provenind de pe o singură parcelă, sub apelatiune Coteaux Champenoise:  unul roşu realizat integral din Pinot Noir (de pe o parcelă, lieu dit – Charmont din Mareuil-sur-Ay) şi un vin alb realizat 100% din Chardonnay (de pe o parcelă, lieu dit – Volibarts din Mesnil sur Oger). Ambele  poartă numele de “Homage de Camille” şi se doresc  a fi un omagiu adus lui Camile Orly Roederer, o personalitate care a marcat istoria acestei case de şampanii.

Fiind o casa de şampanie exclusivistă nu este deschisă publicului larg pentru vizitare. Daca totusi aveţi vreo oportunitate de a o vizita, nu o rataţi, merită cu prisosinţă.

(va urma)                                                                                     

Liviu Gheorghe

WSET Diploma, Weinakademiker

Lasă un răspuns

error: Acest continut este protejat la copiere!